Денешна дата
10/12/2022

образование

 • Две третини од 15-годишниците неписмени, образованието во слободен пад

  by - Aug 19, 2019
  Светлана Унковска   Анализата на „Рефлектор-Податоците под светло“ покажуваат дека Северна Македонија стои најлошо во споредба со земјите од регионот, Србија, Црна Гора и Албанија во однос на читање според резултатите од ПИСА тестирањето на учениците....
 • Образование – светост за секое општество

  by - Dec 6, 2018
  пишува: Трифун Костовски   Почитувани читатели, Во последната моја колумна, од минатиот четврток, споменав три постулати кои лежат во основната мисија на нашето Здружение на граѓани, а преку кои сакаме, како активни граѓани кои се грижат...
 • Дебата: Незнаењето на младите за етникумите се гледа на улица

  by - Apr 13, 2017
  автор: Донатела Конеска Јавнатата дебата го разработи неформалното и формалното образование како фактори кои најмноги влијаат, или поттикнуваат да се развива национализмот, говорот на омраза и етничката (не)толеранција. “Младите, најчесто, го рефлектираат своето (не)знаење за етничката (не)еднаквост...
 • Родителите сè почесто донатори во училиштата

  Колку е бесплатно македонското образование, кога освен учебниците, сè друго мораат да набават родителите. Почнувајќи од школскиот прибор, преку другите помагала, средствата за лична хигиена па сè до делови од инвентарот (телевизори, шкафчиња, закачалки, ролетни, па...
 • Образованието, културата и науката во штрајк

  by - Sep 2, 2014
  Наставниците во предучилишно, основно и средно образование наскоро ќе стапат во штрајк, искажувајќи го на овој начин нивното незадоволство и протест од состојбите во образованието. Организатор на овој штрајк ќе биде Независниот синдикат за Образование, Хаука...