Денешна дата
08/08/2022

политика

 • УСТАВНА ТУЖБА ЗА ВЕЉАНОВСКИ

  Опозицијата не се враќа во парлементот. Таквото дерогирање на институциите е континуиран антидемократскиот синдром на македонската демократија во последните две децениии. Повремено или трајно сите актуелни партии имаа свои спектакуларни одсуства од законодавниот дом.  Потоа, со...
 • Емил Ценков,новинар и амбасадор: Постои сојуз меѓу криминалот, олигарсите и политичарите

  by - Oct 17, 2014
  Емил Ценков е бугарски новинар – истражувач во Центарот за изучување на демократијата (ЦСД) од Софија и поранешен заменик – амбасадор на Бугарија во Либан. Во Македонија е на покана на Македонскиот центар за меѓународна соработка....
 • Господ и ѓаволот

  by - Aug 21, 2014
  Пред некој ден, верскиот поглавар на Саудиска Арабија, Абдел Азиз Ал-Шеик, жестоко ги нападна џихадистите на „Исламската држава„ и на „Ал-Каида„ нарекувајќи ги за „непријател број еден на исламот„. Според него, идеите на екстремизмот, радикализмот и...