Денешна дата
30/11/2022

преспански договор

 • Непремостлив јаз меѓу Македонците?

  by - Mar 25, 2019
  Пишува: Денко Малески   Деновиве, пријател со своите критички забелешки за она што сум го напишал, ми го упропасти утрото, ако не и денот. Ме обвини за ширење на лажен ентузијазам околу судбината на државата со...
 • КОМПРОМИС ИЛИ ПОПУШТАЊЕ?

  by - Feb 5, 2019
  Пишува: Александар Кржаловски   Пред некоја недела, во колумната „Живот со Преспанскиот договор“ напишав дека „Преспанскиот договор е тука да остане“, односно дека со изгласувањето во двата Парламенти тој ќе стапи на сила и ќе почне неговата...
 • GREATEST OF ALL TIME

  by - Jan 29, 2019
  Пишува: Александар Кржаловски   После неколку недели и написи на политички теми, пред се поврзани со Преспанскиот договор и постапките околу него, особено изгласувањето на уставните измени кај нас и ратификацијата на договорот во Грција, време...
 • ИСТОКОТ  НЕ  НЕ` ОТПИШУВА –  ЗАПАДОТ НЕ  НЕ` ЗАПИШУВА    

  by - Jan 25, 2019
  Политиката од граѓаните направи навивачки групи. На сметка на државата поттикнува подржувачи и противници на партиските елити.   Пишува: Зоран Иванов   Највозрасните граѓани уште се сеќаваат на 1948-ма. На времето на Информбирото, на сталинистичката блокада...
 • МЕЃУ СОНОТ И ЈАВЕТО

  by - Jan 18, 2019
  Пишува: Зоран Иванов Насловот на овој текст е позајмен  од една многу слушана, популарна и многу поучна емисија на брановите на Радио Скопје од времето на шеесеттите години на минатиот век. Нараторска емисија за возрасни и...
 • ЖИВОТ СО ПРЕСПАНСКИОТ ДОГОВОР

  by - Jan 15, 2019
  Пишува: Александар Кржаловски   Со петочното изгласување на уставните измени (четирите амандмани и соодветниот Уставен Закон), Република Македонија ги исполни своите (досегашни) обврски од „конечната“ спогодба со Грција, и со тоа – Преспанскиот договор е тука...
 • УСТАВНИТЕ ИЗМЕНИ – НАПРЕДОК НА ДРЖАВАТА ИЛИ ПРЕДАВСТВО

  by - Jan 10, 2019
  Што ќе донесат и што се очекува по усвојувањето на уставните измени? Безбедност и економски развој или губење на националниот идентитет? Политичарите, експертската јавност и граѓаните поделени во нивните ставови   Пишува: Светлана Унковска   Пред...
 • Британски паралели

  by - Dec 18, 2018
  Пишува: Александар Кржаловски   Во минатиот напис „Брексит или не“, се осврнав на сличностите и разликите меѓу Британскиот излез од Европската унија (попознат како Брексит) од нивниот референдум за тоа во јули 2016 година, до неодамна...
 • Македонско-грчкиот подвиг наречен Преспански договор

  by - Dec 10, 2018
  пишува : Денко Малески   Потпишувањето на Преспанскиот договор е голем подвиг за општества какви што се македонското и грчкото, во кои политичарите на својата професија не гледаат како на процес за решавање на големите, стратешки,...
 • Канческа Милевска: Во ниту еден момент не се чувствувам како предавник

  by - Nov 9, 2018
  Пратеничката Елизабета Канчевска Милевска се најде на центарот на критиките од нејзините сопартијци кога на 19 октомври одлучи да го поддржи започнувањето на процесот на уставните измени со кои се отвара патот на имплементирање на Договорот...