38.8 C
Скопје
12 јули, 2024
Inbox7.mk
АНАЛИЗА

ВО ДЕВЕТТИОТ МЕСЕЦ ОД ВОЈНАТА ВО УКРАИНА

И покрај тоа што оваа војна произведува економски и социјални ефекти далеку од фронтот на војната, цената што ја плаќаме е многу помала од слободата и демократијата. Во оваа конфронтација, нивните животи ги изложија на ризик украинците, но ова не е војна меѓу Русија и Украина, тоа е војна меѓу тиранијата и демократијата – и во секој случај, не смее да се дозволи тираните да победат.

 Пишува: Сефер Селими Jr.

24 февруари годинава засекогаш ќе ја промени безбедносната инфраструктура, пред се во Европа, но и на глобално ниво. Руската агресија врз Украина предизвика серија промени со домино-ефект во сите постоечки енергетски, трговски, економски, културни и хуманитарни структури. Цената на оваа неиспровоцирана војна од Русија има разорни ефекти на глобално ниво, но не може да се спореди со над 38.000 цивилни животи изгубени во Украина, преку 14 милиони луѓе раселени од своите домови и трошоци на уништување над 520 милијарди долари во овие девет месеци инвазија.

Документираните докази за државниот тероризам на Кремљин покажуваат варварски менталитет кој не занемарува никакви правни или човечки норми, никакви меѓународни конвенции кои ги утврдуваат „правилата на игра“ за време на вооружен конфликт. Украинските и меѓународните истражни тимови документираа стотици случаи на злосторства против човештвото кои вклучуваат екстремно насилство, тортура, масовни убиства и силувања, неселективно бомбардирање и употреба на оружје забрането со меѓународните конвенции.

Она што се веруваше дека е „втората најмоќна армија во светот“, на фронтот се осквернува со волјата и одлучноста на украинскиот народ што ги надмина сите очекувања и предвидувања за отпор кон застрашувачката воена машина наследена од студената војна, и дека диктаторот Путин гордо го изнесе на годишната парада за да ги покаже мускулите на својата земја и да го нахрани царскиот сон за враќање на болшевичката доминација над земјите од Источна Европа. Диктаторот на Кремљин не го криеше овој сон, дури и обидот за негово остварување потекнува од почетокот на неговата владеење, во политичката филозофија со која ќе го гради автократскиот и корумпираниот систем.

Путин, поранешен агент на КГБ, кој служел во Источна Германија, кој брзо се искачи на скалата на моќта, смета дека најголемата грешка и зло е падот на Советскиот Сојуз по падот на Берлинскиот ѕид. Она што се смета за почеток на остварувањето на овој сон е интервенцијата во Грузија во 2008 година, а потоа окупацијата на Кримеа во 2014 година и спонзорството на сепаратистите на истокот на Украина. Сета оваа доктрина Путин ја опишува во долгиот есеј пред целосната инвазија на Украина, негирајќи го постоењето на посебен народ и јазик и повикувајќи се на „историското право“ на Русија над територијата на Украина.

Меѓутоа, за разлика од 2008 и 2014 година, руското разузнавање направило погрешна пресметка верувајќи дека украинскиот народ ќе ги чека руските војници како ослободители и дека Киев ќе биде окупиран во рок од 72 часа. Не се случи ниту едното ниту другото, украинскиот народ и војска на чело со „комичарот“ Зеленски несебично застанаа во одбрана на својата слобода и независност. Денеска, по девет месеци секојдневна и нерамноправна борба, во Украина се нарушува царскиот сон на диктаторот со демаскирање и разоткривање на „голиот крал“ пред целиот свет.

Покрај тоа што украинската војска и народ пружија отпор, тие се враќаат во контранапад со враќање на својата територија, со што и дадоа најмалку три големи порази на руската армија, поразот на Киев, Каркив и неодамна Керсон. Соочен со глобален срам и како што би направил секој друг тиранин, диктаторот Путин распореди воен потенцијал за да ја таргетира критичната цивилна инфраструктура, прекинувајќи ги мрежите за снабдување со електрична енергија, гас и вода и на тој начин се обидува да предизвика што е можно повеќе страдања и смрт на цивилното население. Само на 15 ноември руската армија лансираше над 100 ракети кои бомбардираа цивилни населби.

И покрај тоа што оваа војна произведува економски и социјални ефекти далеку од фронтот на војната, цената што ја плаќаме е многу помала од слободата и демократијата. Во оваа конфронтација, нивните животи ги изложија на ризик украинците, но ова не е војна меѓу Русија и Украина, тоа е војна меѓу тиранијата и демократијата – и во секој случај, не смее да се дозволи тираните да победат.

Related posts

Евроинтеграциската теленовела

admin

Политички булинг

admin

КУЛТУРА НА МАРГИНИ

admin

СОМНЕЖОТ Е ОСНОВА НА ПИШУВАЊЕТО

admin

ВМРО-ВЛЕН: Ловеа сомови, загризаа китови

admin

Блокадата на ВМРО-ДПМНЕ и меѓуетничките односи

admin