20.8 C
Скопје
25 септември, 2023
Inbox7.mk

Category : ЕКОНОМИЈА

ВЕСТИЕКОНОМИЈАНАСЛОВНА

Над 8 илјади слободни работни места, се бараат и државни функционери, дипломати, директори…

admin
Вкупно 8059 слободни работни места се регистрирани во Северна Македонија, од кои најголем број се во услужните дејности, техничари, ракувачи со машини и елементарни занимања,...
ВЕСТИЕКОНОМИЈА

Пад на трговијата на мало и на индустриското производство

admin
Трговијата на мало и индустриското производтво бележат пад во јули во споредба со истиот месец минатата година.  Според претходните податоци на Државниот завод за статистика,...
ВЕСТИЕКОНОМИЈАНАСЛОВНАСВЕТ

Германија мора да реши многу проблеми – но како?

admin
Германија има многу „градилишта” – во буквална и во преносна смисла на зборот. Земјата страда од застарена инфраструктура, бавна дигитализација и недостиг на стручна работна...
ЕКОНОМИЈА

Сашо Тасевски јавно му се извини на „Даути-Комерц“

admin
Актерот Сашо Тасевски и се извини на компанијата „Даути-Комерц“ за тесктот што го објави на социјалната мрежа Фејсбук на 19 јули. Извинувањето, дојде после реакцијата/демант...
ВЕСТИЕКОНОМИЈАНАСЛОВНАРЕПУБЛИКА

Пропустите во дигитализацијата на матичните книги фрлија сенка врз заштитата на податоците на граѓаните

admin
Обидот на државата да ги дигитализира матичните книги, заврши како предмет на Комисијата за спречување на корупција (ДКСК). Дигитализацијата која беше спроведувана од Управата за...
ВЕСТИЕКОНОМИЈАРЕГИОН

Во Албанија откриена високо квалитетна нафта, ШЕЛ ги прави последните тестови

admin
Во Албанија мултинационалната компанија „Шел“ ја затвори фазата на истражување во наоѓалиштето Шпираг, а се очекува во октомври да го започне финалниот тест, чии резултати...
ВЕСТИЕКОНОМИЈА

Паѓа градежниот бизнис – за една година изградени 530 станови

admin
Градежниот бизнис паѓа а општините издаваат се помалку градежни одобренија. Според податоците на Државниот завод за статистика, во јуни 2023 година се издадени 242 одобренија...
ВЕСТИЕКОНОМИЈА

Земјоделски производи: Растат цените, паѓа откупот

admin
Цените на земјоделските производи се повисоки во однос на истиот период минатата година, додека откупот паѓа. Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на...