17.8 C
Скопје
27 февруари, 2024
Inbox7.mk
АНАЛИЗА

ДИЛЕТАНТИЗМОТ И ПАРТИСКАТА АРОГАНЦИЈА ШТО ГО СИЛУВА ОВА ОПШТЕСТВО

Оваа матрица на мислење и делување ја уби, убива и во иднина ќе ја убие секоја здрава амбиција што можеби ја развил еден млад човек. Овој систем на заробување и силување на системот на владење ја задуши секоја волја и желба за лојална конкуренција заснована на индивидуални професионални заслуги. Ова киднапирање на државата од страна на партијата ја сквернави секоја перспектива за развој на кариерата преку работа и посветеност и отворил рана во општеството која многу тешко ќе се затвори, ако навистина еден ден ќе лечи

Пишува: Сефер Селими Jr.

Во резултатите од истражувањето на Вестминстер Фондацијата за Демократија – Северна Македонија, 6 од 10 млади се изјасниле дека сакаат да ја напуштат земјата. 7 од 10 млади се изјасниле дека власта (локално и централната) делумно или воопшто не се грижат за нив. Значи, кога на ова ќе го додадеме и нашето лично искуство од сведочењето на масовното заминување на младите, сè добива смисла – младите не ја сакаат оваа земја и сакаат да се борат да ја најдат среќата на друго место – далеку од родниот град. Во модерните времиња на глобализација, движењето на населението, работната сила и професионалците би изгледало нормално, но кај нас тоа не е поттикнато од потрагата по подобри можности, туку од желбата да се напушти овој гнил владеачки систем кој смрди сега и на најмалку 30 години.

Ако во времето на Југославија, но и во првите години од независноста на државата, меѓу другите фактори, главен двигател беше финансискиот, додека денес главен двигател се партиите кои го заробија државниот систем и го ставија на услуга на интереси го стеснува клиентелизмот и профитабилноста што произлегува од алчноста за брзо и лесно збогатување. Последниот скандал со државната компанија за управување и контрола на цивилниот воздушен сообраќај М-НАВ, каде што е доведен во прашање конкурсот за нови вработувања бидејќи за продолжување на дообразованието не го положиле испитот избран од партијата, но младите од другите кои беа повешти и поподготвени, е класичен пример меѓу десетици и стотици други случаи кои се случуваат во континуитет.

Јавна тајна е дека конкурсите што ги отвораат институциите се фарса и дека местата се загарантирани за милитантите и партиските активисти на партиите кои се на власт, без разлика дали се на локално ниво или повеќе на централно ниво. Тоа е јавна тајна, дури и помалку скриена од тоа што раководните места во сите државни агенции или органи се доделуваат и даваат преку партискиот клуч. Јавна тајна е дека повеќе од вашата лична квалификација, здрави амбиции или индивидуални вештини, вреди рангирањето во партиската листа, а зависи од тоа како ве вреднува шефот на изборниот штаб во изборниот период, шефот на подогранокот, шеф на огранокот и на крај приоритетот на кланот или вашиот потенцијал да донесете или заштитите гласови за партијата.

 

Оваа матрица на мислење и делување ја уби, убива и во иднина ќе ја убие секоја здрава амбиција што можеби ја развил еден млад човек. Овој систем на заробување и силување на системот на владење ја задуши секоја волја и желба за лојална конкуренција заснована на индивидуални професионални заслуги. Ова киднапирање на државата од страна на партијата ја сквернави секоја перспектива за развој на кариерата преку работа и посветеност и отворил рана во општеството која многу тешко ќе се затвори, ако навистина еден ден ќе лечи.

Сепак, не е невозможно да се излезе од овој дилетантизам и партиска ароганција што го силува ова општество. Еден ден ќе бидат принудени дефинитивно да најдат политичка волја да ги направат потребните реформи во јавната администрација и да се почитуваат критериумите на избор, бидејќи колку и да звучи наивно, всушност овој систем на владеење е нестабилен на долг рок и се приближува до својот врв, па или ќе мора да се подобри или ќе се самоуништи.

Related posts

НИ СРАМ, НИ ГАЌИ

admin

Нуклеарен армагедон: Земјата ќе биде запалена а бетонот ќе се топи

admin

Како ВМРО-ДПМНЕ (ќе) ги радикализира барањата на партиите на Албанците

admin

Заострувањето на руските санкции од страна на Западот е знак на неуспех

admin

Метастаза на умот

admin

ЕВРОПСКА УНИЈА ЗА ПОДОБАР СТАНДАРД И ОТВАРАЊЕ НА НОВИ ПЕРСПЕКТИВИ

admin