9.8 C
Скопје
27 февруари, 2024
Inbox7.mk
ВЕСТИ

Ковачевски: Ја намаливме невработеноста за 8%

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Димитар Ковачевски, денеска, на седницата за пратенички прашања во Парламентот порача дека оваа Влада како ниедна досега се фокусира и презема конкретни чекори во насока на развој на претприемништвото, економијата и бизнис секторот.

„Преку сет на економски мерки, во услови на Ковид криза, како и светска економска и енергетска криза успеавме да ги задржиме работните места, да ја обезбедиме ликвидноста на компаниите и да го стабилизираме пазарот. Направивме сè невработеноста во време на криза да се намали за 8%, а вработеноста да се зголеми за 9,5% и тоа е економски резултат изразен преку факти којшто ја потврдува успешноста на политиките во делот на зачувувањето на работните места“, посочи премиерот Ковачевски, кој нагласи дека Владата направи економска пресвртница.

„Меѓутоа, таа економска пресвртница не беше направена само со помош на странските инвестиции како што беше во минатото, туку напротив беше направена со поддршка на домашните компании и нивните инвестиции што е случај со оваа Влада. Ние препознавме можност домашните компании да растат со цел да имаат стабилен деловен амбиент кој го создаваме и преку поволности коишто се наменети и за домашните компании што повторувам не беше случај во минатото. Создадовме стабилна бизнис клима каде наместо страв од клуч на врата во едни не така далечни времиња, сега владее клима на взаемна доверба и партнерски однос меѓу Владата и компаниите коишто се застапени или на ниво на Стопански комори или на ниво на здружение на работодавци“, рече премиерот Ковачевски.

Related posts

Дали е голема неправда работниците со 200 евра, а функсионерите со 2000 евра плата?

admin

КАКО ДА СЕ РАЗБИЕ МРЕЖАТА ШТО ОВОЗМОЖУВА ДА ЦВЕТА КОРУПЦИЈА

ninja

СТРАЗБУР ЗАСЕГА НЕ ГИ ОСЛОБОДИ ОД ГОНЕЊЕ ГРУЕВСКИ И ДРУГИ ЕКС-ФУНКЦИОНЕРИ

ninja

Националистичка иконографија во трка по гласови

admin

Ја ограбил продавницата во Куманово, ден потоа фатен од полицијата

admin

БУБЕВСКИ: ЗАСТАРУВАЊЕТО НА ДЕЛОТО ЗА ДАРАВЕЛСКИ Е ГОТОВА РАБОТА, ОСТАНУВА САМО КОНФИСКАЦИЈАТА

ninja