31.8 C
Скопје
12 јуни, 2024
Inbox7.mk
НАСЛОВНА

ЗАПАДЕН БАЛКАН СОЧИНУВА НЕ ПОВЕЌЕ ОД 3% НА ВКУПНОТО НАСЕЛЕНИЕ НА ЕУ

Автор: Лорик Идризи

 

Целиот Западен Балкан со население од близу 18 милиони сочинува не повеќе од 3% од вкупното население на Европската унија (ЕУ). Само Србија сочинува 1,5 отсто од населението на ЕУ, додека Северна Македонија, Косово, Албанија, Црна Гора, Босна и Херцеговина сочинуваат помалку од 1 отсто од населението.

Само Турција сочинува значителен процент од населението на ЕУ.

За повеќе, подолу го имате инфографикот на КДП:

 

Related posts

Маричиќ: Охридскиот рамковен договор го издржа тестот на времето и покажа дека е успешен концепт

admin

ЕУ ќе препорачува отворање на преговори со Босна и Херцеговина

admin

Фрчат обвинувања за руски влијанија во Македонија

admin

Амнестии – И затворите полни и криминалците на улица

admin

Ниските плати ќе го „парализираат“ македонското правосудство: Вработените бараат покачување на платите како на функционерите

admin

Засега, повеќе странски од домашни набљудувачи за изборите

admin