9.8 C
Скопје
27 февруари, 2024
Inbox7.mk
НАСЛОВНА

ШТО НАЈАВУВА МАЈЛИНДА БРЕГУ?

На почетокот на неделава, генералниот секретар на Советот за регионална соработка, Мајлинда Брегу, објави статус на социјалните мрежи со кој се чини дека предупредува дека освен политичките проблеми во регионот, некои од иницијативите на оваа организација сè уште можат да се реализираат. пренесува kdpolitik.com

„Кога има волја, има начин… Како што велат на албански и како што велат на Косово!“. Ова се последните две објави на социјалните мрежи на генералниот секретар на Регионалниот совет за соработка (RCC), Мајлинда Брегу што буди љубопитност за мноштво прашања кои, како и овие, бараат одговор: За која желба зборува, госпоѓа Брегу, за кое прашање или проблем, како што вели, нашла начин да го реши? Дали тоа има врска со некоја одлука или развој што ќе се случи неколку дена подоцна со Берлинскиот процес кој има за цел да ја олесни регионалната соработка меѓу шесте земји од Западен Балкан? За визи? За бизниси? За младите? За жените? Признавање на дипломи? Или, за што?

И, додека одговорите недостасуваат, потсетуваме дека овие пораки на сите јазици на Западен Балкан доаѓаат од раководителот на институцијата која ги координира агендите на регионалната соработка и на Заедничкиот регионален пазар меѓу шесте држави од регионот кои продолжуваат да имаат проблеми и судири на политичката меѓусебност што продолжува да биде голема бариера за нивниот евроинтегративен процес.

Дополнително, како што јавува kdpolitik.com, Советот за регионална соработка ги стави на располагање „Роаминг нула“ и „Зелениот коридор“ низ целиот регион. Оттука, се чини дека малку по малку информативната загатка на генералниот секретар на Советот за регионална соработка како да најавува конкретизирање на решенијата за преостанатите проблеми на Западен Балкан. Се чини дека сигнализацијата потсетува на поговорката „каде има чад, има и оган“! Се надеваме дека не грешиме!

Related posts

Академик Беџети за Инбокс7: Ако платите и пензиите не се зголемуваат на ниво на инфлација, социјалната ситуација уште повеќе ќе се влошува

admin

Зеленски: Се случува контраофанзива на Украина, пренесете му на Путин дека моите генерали се оптимисти

admin

Се „гуши“ ли Скопје од трговски центри среде беспарица и бетон

admin

Инфлацијата посилна од предизборното покачување на платите и пензиите

admin

Олигарсите му го вртат грбот на Путин, Мелниченко го нарече “парија”

admin

Инвестицискиот план на ЕУ за Западен Балкан е условен со реформи

admin