30.8 C
Скопје
19 јули, 2024
Inbox7.mk
ВЕСТИ

СОВЕТОТ НА ЕВРОПА УСВОИ РЕЗОЛУЦИЈА ЗА ЗАШТИТА НА МАЛЦИНСТВАТА ВО МАКЕДОНИЈА

Комитетот на министрите на Советот на Европа усвои резолуција за спроведувањето на Рамковната конвенција за заштита на националните малцинства од Северна Македонија.

Во препораките до властите во земјава за подобрување на имплементацијата на Рамковната конвенција се наведува дека треба да се преземат понатамошни чекори кон промовирање на интегрирано општество кое се заснова на почит и доверба меѓу различните заедници.

Информацијата попладнево ја потврдија и од МНР објаснувајќи дека резолуцијата е резултат на редовна евалуација на Северна Македонија, во смисла на нејзино спроведување на обврските преземени со пристапувањето кон Рамковната конвенција за национални малцинства.

„Во процесот на усвојувањето на Резолуцијата, беа поднесените бројни амандмани од друга заинтересирана делегација кои не наидоа на поддршка од мнозинството земји членки на Совет на Европа. Помеѓу останатото, аргументацијата на високото мнозинството претставници е дека ваквите процеси не треба да бидат прекумерно политизирани и билатерализирани, туку истите треба да се засноваат на духот и принципите на меѓународното право и стандарди, како и објективните наоди на независните експерти кои рефлектираат на реалната состојба“, се наведува во соопштението од МНР.

Во препораките на резолуцијата се наведува дека за да се обезбеди одржливост на Стратегијата „Едно општество за сите“, властите треба да обезбедат политичка поддршка на високо ниво, солидно финансирање и достапност до практичарите во образованието, медиумите и граѓанското општество, како и на пошироката јавност.

Понатаму, се сугерира да се зголемат напорите за спречување случаи на кршење на човековите права врз Ромите од страна на полицијата. Властите треба да се погрижат механизмите за надзор во Министерството за внатрешни работи, Јавното обвинителство и во Канцеларијата на Народниот правобранител да бидат ефективни, а наводните случаи на полициско недолично однесување да бидат истражени и соодветно санкционирани.

Се препорачува и да се осигура дека инцидентите на криминал од омраза и говорот на омраза се навремено идентификувани, евидентирани и ефективно истражени и дека одговорните ќе бидат изведени пред лицето на правдата.

Резолуцијата е базирана врз наодите и препораките на Мислењето на независните експерти на Советодавниот комитет на Рамковната конвенција за национални малцинства, кои меѓу другото, остварија и посета на земјава во ноември 2021 година. Мислењето е објавено на интернет страната на Совет на Европа во септември минатата година, а наскоро се очекува јавно достапна да биде и усвоената Резолуција.

Рамковната конвенција за заштита на националните малцинства Северна Македонија ја има ратификувано на 10 април 1997 година.

Related posts

БУГАРСКОТО МНР ГО ОСУДИ ОШТЕТУВАЊЕТО НА КЛУБОТ „ЦАР БОРИС ТРЕТИ“ ВО ОХРИД

ninja

Извештај на ОН: Бугарија да ги гарантира правата на македонското малцинство

admin

Светска Банка: Северна Македонија со најмал економски раст во регионот во следните три години

admin

Трамп има можност доброволно да се предаде до 25 август напладне

admin

Ахмети со писмо до Ковачевски: Ја напуштаме владата во моментот кога ВМРО-ДПМНЕ ќе гласа за уставните измени

admin

Владата избрана – Мицковски најавува фуриозен старт

admin