30.8 C
Скопје
23 јуни, 2024
Inbox7.mk
ВЕСТИСВЕТ

МЕЃУНАРОДНИОТ КРИВИЧЕН СУД ИЗДАДЕ НАЛОГ ЗА АПСЕЊЕ НА ПУТИН

Меѓународниот кривичен суд издаде налози за апсење на рускиот претседател Владимир Путин и Марија Алексеевна Лвова-Белова за воени злосторства во Украина.

„Владимир Владимирович Путин, претседател на Руската Федерација, наводно е одговорен за военото злосторство за незаконска депортација на население (деца) и за незаконско префрлање на население (деца) од окупираните области на Украина во Руската Федерација. Злосторствата наводно биле извршени на украинска окупирана територија од 24 февруари 2022 година. Постојат разумни основи да се верува дека г-дин Путин сноси индивидуална кривична одговорност за гореспоменатите злосторства, за извршување на делата директно, заедно со други и/или преку други, и за неговиот неуспех да изврши соодветна контрола врз цивилните и подредени лица во војната, кои ги извршиле дејствијата или дозволиле нивно извршување и кои биле под негово ефективна овластување и контрола, согласно супериорната одговорност“, се вели во соопштението на Меѓународниот кривичен суд.

Во него се вели дека „Г-ѓа Марија Алексеевна Лвова-Белова, комесар за правата на децата во Канцеларијата на претседателот на Руската Федерација, наводно е одговорна за военото злосторство за незаконска депортација на население (деца) и за незаконско пренесување на населението (деца) од окупираните области на Украина до Руската Федерација. Злосторствата, наводно, биле извршени на украинска окупирана територија од 24 февруари 2022 година. Постојат разумни основи да се верува дека г-ѓа Лвова-Белова сноси индивидуална кривична одговорност за гореспоменатите злосторства, бидејќи ги извршила делата директно, заедно со други и/или преку други“.

Меѓународниот кривичен суд рече дека врз основа на барањата на Обвинителството од 22 февруари 2023 година, „постојат разумни основи да се верува дека секој осомничен сноси одговорност за военото злосторство за незаконска депортација на населението и за незаконско пренесување на население од окупираните области на Украина на Руската Федерација, загрозувајќи ги украинските деца“.

Советот смета дека налозите се тајни со цел да се заштитат жртвите и сведоците, а исто така и да се заштити истрагата.

„Како и да е, имајќи предвид дека однесувањето кое се однесува во сегашната ситуација, наводно е во тек, и дека јавната свест за налозите може да придонесе за спречување на понатамошното извршување на кривични дела, Советот смета дека е во интерес на правдата да го овласти Регистарот јавно да го обелодени постоењето на потерниците, името на осомничените, кривичните дела за кои се издадени потерниците и начините на одговорност како што е утврдено од страна на Советот“.

Портпаролот на Советот за национална безбедност Џон Кирби, во интервју со Гласот на Америка рече дека ова е вонредна вест и дека „ќе мораме да го разгледаме ова пред да можеме да направиме каков било вид официјален коментар“.

„Посебно и различно од тоа, претседателот Бајден беше јасен, ние сакаме да се погрижиме Русија да одговара за злосторствата, за воените злосторства, за злосторствата против човештвото што ги прави внатре во Украина, против украинскиот народ. Ќе продолжиме да им помага на меѓународните тела додека собираат докази и почнуваат да ги анализираат тие докази“, рече Кирби.

Портпаролот на Обединетите нации Стефан Дујарик рече дека „Меѓународниот кривичен суд е независен од секретаријатот. Ние не ги коментираме нивните постапки“.

Related posts

СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА: „СТОИМЕ ЗАЕДНО СО УКРАИНА ЗАД КОЈА СЕ ОБЕДИНИ ЦЕЛИОТ ДЕМОКРАТСКИ СВЕТ“

ninja

Ковачевски пред странските студенти: Отворен Балкан создава нови перспективи за Северна Македонија

admin

БЕРБОК: МОЖЕН НЕУСПЕХ НА КЛИМАТСКАТА КОНФЕРЕНЦИЈА

ninja

Вучиќ: Изборите во северно Косово се окупациски

admin

“Моето сеќавање е добро, по ѓаволите”, гневно реагираше Бајден

admin

До фотоволтаици на покривите без решение за градба

ninja