30.8 C
Скопје
23 јуни, 2024
Inbox7.mk
ЕКОНОМИЈА

Ресте извозот, Германија и Велика Британија главни трговски партнери

Вкупната вредност на извозот на стоки од Република Северна Македонија, во периодот јануари – март 2023 година, бележи пораст од 9.6 % во однос на истиот период од претходната година. Вредноста на увезената стока, пак, е за 2.9 % помалку во споредба со истиот период од претходната година.

Според вкупниот обем на надворешнотрговската размена, Република Северна Македонија најмногу тргувала со Германија, Велика Британија, Грција, Србија и Бугарија.

Според претходните податоци на Државниот завод за статистика, трговската размена по производи покажува дека во извозот најголемо е учеството на катализаторите на носачи со благородни метали или нивни соединенија, сетовите на проводници за палење и слично, за возила, авиони или бродови, електричната енергија и плоснатоваланите производи од железо или нелегиран челик, неплатинирани или необложени.

Во увозот најмногу се застапени нафтените масла и маслата добиени од битуменозни минерали (освен сурови), другите метали од платинската група и нивни легури, необработени или во облик на прав, платината и легурите на платина, необработени или во прав и благородни метали во колоидна состојба; соединенија, органски или неоргански, од благородни метали, хемиски дефинирани или недефинирани; амалгами од благородни метали.

Изразено во евра, вкупната вредност на извозот на стоки од Република Северна Македонија, во периодот јануари – март 2023 година, изнесува 2.1 милијарди евра и бележи пораст од 9.6 % во однос на истиот период од претходната година. Вредноста на увeзената стока, во истиот период, изнесува 2.7 милијарди евра, што е за 2.8 % помалку во споредба со истиот период од претходната година. Трговскиот дефицит, во периодот јануари – март 2023 година, изнесува 632 милиони евра.

 

Related posts

ЕУ со рекордно проширување на површината за органско земјоделство

admin

Со поддршка на ЕБОР, ЕУ и WBIF во Осломеј се гради голема соларна централа

admin

Абу Даби нуди 11 милијарди долари за да ја купи германската Ковестро

admin

ЗОШТО СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ПРОДОЛЖУВА ДА БИДЕ ЗАВИСНА ОД РУСКИОТ ГАС?

admin

“Работниците немаат за леб, а функционерите на колачи”: ССМ контра Бесими

admin

2024 – Тешка економска година

admin