5.8 C
Скопје
27 февруари, 2024
Inbox7.mk
ВЕСТИЕКОНОМИЈАНАСЛОВНА

ЕУ со над 1 милион лица со нелегален престој, се заоструваат мерките за влез во Унијата

Во 2022 година, околу 97.000 граѓани на земји кои не се членки на ЕУ се вратиле во друга земја по наредба да ја напуштат територијата на одредена земја на ЕУ. Франција пријавила најголем број вратени државјани кои не се членки на ЕУ (14.240), потоа Германија (13.130) и Шведска (10.490). На листата на граѓани кои се вратени дома од ЕУ ја предводат Албанците со 9.950, потоа Грузијците со 8.040 и Сиријците со 5.590, покажуваат најновите статистички податоци на Евростат, кои ги анализира Инбокс7.

Во 2022 година, на 141.060 државјани кои не се членки на ЕУ им бил одбиен влез на територијата на ЕУ, додека 1,08 милиони биле незаконски присутни во земја на ЕУ.

Бројот на државјани кои не се членки на ЕУ на кои им беше наредено да ја напуштат земјата-членка на ЕУ беше 422.400. Од издадените наредби, само 96.795 државјани кои не се членки на ЕУ биле вратени во друга земја, додека 77.530 од нив биле вратени во нивните матични земји надвор од ЕУ.

За разлика од 2021 година, кога на 139 илјади луѓе им беше одбиен влез во ЕУ, во 2022 година оваа бројка е за 1% поголема. Најголем број одбивања за влез пријавија Полска (23.330), потоа Унгарија (15.780), Хрватска (11.800) и Ирска (9.240).

Украинските граѓани имаат најголем број одбивања во ЕУ, или 28.890 лица, што е намалување за 43% во споредба со 2021 година. Главните причини за одбивањето влез за Украинците биле тоа што „лицата веќе престојувале 3 месеци во 6 месеци период“, која сочинува 27% од вкупните одбивања, 21% биле одбиени за патување „без валидна виза или дозвола за престој“ и 20% затоа што „целта и условите за престој биле неоправдани“. Втори најмногу одбиени за влез во ЕУ се државјаните на Албанија со 15.630 и на Русија со 10.860.

Во 2022 година, беше откриено дека околу 1,08 милиони граѓани кои не се членки на ЕУ биле нелегално присутни во ЕУ, што покажува зголемување од 59% во споредба со 2021 година, кога тој број беше 679.730.

Унгарија извести за најголем број државјани кои не се членки на ЕУ за кои е утврдено дека се нелегално присутни во ЕУ (222.520), а потоа следат Германија (198.310) и Италија (138.420).
Сиријците го сочинуваа најголемиот број луѓе за кои е утврдено дека се нелегално присутни во ЕУ (175.960). Следните највисоки бројки се забележани за државјаните на Авганистан (119.520) и Мароко (60.215).

Во 2022 година, на околу 422.400 државјани кои не се членки на ЕУ им беше наредено да ја напуштат територијата на земјите на ЕУ, 23% повеќе во споредба со претходната година (342.100).

Помеѓу земјите на ЕУ, Франција објави најголем број државјани кои не се членки на ЕУ на кои им е наредено да ја напуштат нејзината територија (135.650), а потоа следат Хрватска (40.525) и Грција (33.500).

Најголем број луѓе на кои им е наредено да ја напуштат територијата на земја-членка е забележан кај Алжирците (33.535), Мароканците (30.510) и Пакистанците (25.280).

Related posts

ШТАЈНМАЈЕР: МЛАДИТЕ ГЕНЕРАЦИИ ИДНИНАТА ЈА ГЛЕДААТ ВО ЕУ

ninja

ВМРО-ДПМНЕ ПОЧНУВА АКЦИЈА „ЗАЕДНО СО НАРОДОТ“

ninja

НОВ СИЛЕН ЗЕМЈОТРЕС ВО ТУРСКО-СИРИСКИОТ ПОГРАНИЧЕН РЕГИОН

ninja

Проект „филмски студија и технолошки парк“: Заев дал поддршка уште во 2019та, Амбасадата на САД ја следи можната инвестиција

admin

САД: С.Македонија и Бугарија да продолжат со нивниот дијалог за решавање на разликите

admin

„На гладен стомак не се учи“: Активисти бараат бесплатен оброк за сите ученици во државата

admin