14.8 C
Скопје
26 септември, 2023
Inbox7.mk
ВЕСТИЕКОНОМИЈА

Ирска, Данска и Луксембург со најголема куповна моќ, Романија, Бугарија и полска со најмала

Во 2022 година, нивоата на потрошувачката моќ на домаќинствата значително се разликуваа низ ЕУ. Највисоки нивоа се забележани во Ирска (146% над просекот на ЕУ), Данска (145%) и Луксембург (137%). Во меѓувреме, најниски нивоа се забележани во Романија (58%), Бугарија (59%) и Полска (62%), говорат последните бројки на Евростат.

Map: Household final consumption expenditure, price level index, 2022

Related posts

Вархеји: Ако Советот сака да го оствари проширувањето, тоа е добредојдена вест

admin

Ангеловски и Мицковски: Државата да не се меша на слободниот пазар

admin

МНОЗИНСТВО ПОД РИЗИК – ЕДНИ ДА ВЛЕЗАТ, ДРУГИ ДА ИЗЛЕЗАТ

ninja

КОИ СЕ СРПСКИТЕ ДОБРОВОЛЦИ „САВА“ И „ДУНАВ“ КОИ ВОЈУВААТ ВО УКРАИНА?

ninja

Дигиталната Царина станува реалност, ефикасните контроли врвен приоритет во 2023 година

ninja

Германски печат: Вучиќ сонува за „великосрпско царство“

admin