20.8 C
Скопје
27 септември, 2023
Inbox7.mk
ВЕСТИНАСЛОВНАСВЕТ

Германија и Франција заедно сочинуваат половина од жителите на ЕУ

По падот на населението во 2020 и 2021 година поради влијанието на пандемијата COVID-19, населението на ЕУ се зголеми во 2022 година, информира Евростат по повод Светскиот ден на населението, пренесува Инбокс7.

Спиред статистиките, од 446,7 милиони на 1 јануари 2022 година на 448,4 лица на 1 јануари 2023 година.

Набљудуваниот раст на населението во голема мера може да се припише на зголемените миграциски движења по КОВИД-19 и на масовниот прилив на раселени лица од Украина кои добија статус на привремена заштита во земјите на ЕУ, како последица на руската инвазија во февруари 2022 година.

Во подолг период, населението на ЕУ порасна од 354,5 милиони во 1960 година на 448,4 милиони на 1 јануари 2023 година, што претставува зголемување од 93,9 милиони луѓе. Стапката на раст на населението постепено се забавува во последните децении: на пример, популацијата на ЕУ се зголемува, во просек, за околу 0,8 милиони лица годишно во периодот 2005-2022 година во споредба со просечниот пораст од околу 3,0 милиони лица годишно во текот на 1960-тите. Додека популацијата на ЕУ набргу се намали во 2020 година за околу половина милион луѓе и во 2021 година за речиси 0,3 милиони лица поради пандемијата COVID-19, таа почна да го враќа својот раст, како што покажуваат новите бројки.

Населението на одделни земји на ЕУ на 1 јануари 2023 година се движеше од 0,5 милиони во Малта до 84,4 милиони во Германија. Германија, Франција и Италија заедно сочинуваат речиси половина (47%) од вкупното население на ЕУ.

Додека целокупното население на ЕУ се зголеми во 2022 година, зголемување на населението не беше забележано во секоја земја-членка. Севкупно, седум земји забележаа намалување на населението помеѓу 1 јануари 2022 и 2023 година, при што најголемото намалување е забележано во Италија (-179 419 лица) и најмалото во Словачка (-5 920). Зголемувања беа забележани во другите 20 земји, со најголем во Германија (1 121 721) и најмал во Латвија (7 251).

Related posts

Германија мора да реши многу проблеми – но како?

admin

ПРВИОТ ЧОВЕК НА МАНУ ГИ ПОВИКА ПРАТЕНИЦИТЕ ДА ГЛАСААТ ПРОТИВ УСТАВНИТЕ ИЗМЕНИ

ninja

СЕ БАРА ОТЧЕТ КАКО ОНИШЧЕНКО ДОБИЛ МАКЕДОНСКИ ПАСОШ

ninja

Луѓето се откажуваат од онлајн резервациите во 2023 година и се одлучуваат за туристички агенти – еве зошто

admin

СПАСОВСКИ ЗА ТОП НЈУЗ:  Дојавите за бомби се хибридна војна, Руската агресија врз Украина ја торпедираше појавата на лажни вести на едно повисоко ниво

admin

Нетранспарентноста во јавните набавки, „главоболка“ за компаниите: Бизнисмените ретко се жалат кога се незадоволни од тендерите

admin