29.8 C
Скопје
23 септември, 2023
Inbox7.mk
ВЕСТИЕКОНОМИЈА

Расте извозот, овие се најголемите трговски партнери на С.Македонија

Вкупната вредност на извозот на стоки од Република Северна Македонија, во периодот јануари – мај 2023 година, изнесува 219 268 075 илјади денари и бележи пораст од 5.9 % во однос на истиот период од претходната година. Вредноста на увезената стока, во периодот јануари – мај 2023 година, изнесува 283 565 899 илјади денари, што е за 7.6 % помалку во споредба со истиот период од претходната година, велат последните бројки на Државниот завод за статистика.

Вкупната вредност на извозот на стоки од Република Северна Македонија, во периодот јануари – мај 2023 година, изнесува 3 843 601 илјада САД долари и бележи пораст од 4.1 % во однос на истиот период од претходната година. Вредноста на увeзената стока, во истиот период, изнесува 4 971 655 илјади САД долари, што е за 9.2 % помалку во споредба со истиот период од претходната година. Трговскиот дефицит, во периодот јануари – мај 2023 година, изнесува 1 128 054 илјади САД долари.

Трговскиот дефицит, во периодот јануари – мај 2023 година, изнесува 64 297 824 илјади денари.

Покриеноста на увозот со извоз, во периодот јануари – мај 2023 година, изнесува 77.3 %.

Трговската размена по производи покажува дека во извозот најголемо е учеството на катализаторите на носачи со благородни метали или нивни соединенија, сетовите на проводници за палење и слично, за возила, авиони или бродови, електричната енергија и плоснатоваланите производи од железо или нелегиран челик, неплатинирани или необложени.

Во увозот најмногу се застапени нафтените масла и маслата добиени од битуменозни минерали (освен сурови), другите метали од платинската група и нивни легури, необработени или во облик на прав, платината и легурите на платина, необработени или во прав и благородни метали во колоидна состојба; соединенија, органски или неоргански, од благородни метали, хемиски дефинирани или недефинирани; амалгами од благородни метали.

 

Во периодот јануари – мај 2023 година, според вкупниот обем на надворешнотрговската размена, Република Северна Македонија најмногу тргувала со Германија, Велика Британија, Грција, Србија и Кина.

 

Стоковна размена изразена во евра и САД долари

 

Изразено во евра, вкупната вредност на извозот на стоки од Република Северна Македонија, во периодот јануари – мај 2023 година, изнесува 3 557 689 илјади евра и бележи пораст од 6.0 % во однос на истиот период од претходната година. Вредноста на увeзената стока, во истиот период, изнесува 4 600 963 илјади евра, што е за 7.5 % помалку во споредба со истиот период од претходната година. Трговскиот дефицит, во периодот јануари – мај 2023 година, изнесува 1 043 274 илјади евра.

 

 

Related posts

ЕЛЕКТРОНСКИТЕ СМЕТКИ ЗА ВОДА ВО РАЦЕТЕ НА ФИРМА БЕЗ ИСКУСТВО

ninja

Постапката за измени на Уставот почнува, Џафери ги кажува можните сценарија

admin

ГЕРМАНИЈА ЌЕ ГО ДУПЛИРА БРОЈОТ НА РАБОТНИ ВИЗИ ЗА ЗАПАДЕН БАЛКАН

ninja

КОНФЛИКТОТ ВО ДУИ КУЛМИНИРА ВО ЧАИР

ninja

Зошто Северна Македонија, Бугарија и Русија не се натпреваруваат на Евровизија оваа година?

admin

СЕ БАРА ОТЧЕТ КАКО ОНИШЧЕНКО ДОБИЛ МАКЕДОНСКИ ПАСОШ

ninja