38.8 C
Скопје
12 јули, 2024
Inbox7.mk
ВЕСТИЕКОНОМИЈА

Благ пораст на бројот на вработени во индустријата

Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на бројот на работниците во индустријата во јули 2023 година, во однос на јули 2022 година, изнесува 100.4.
Бројот на работниците во секторот Рударство и вадење на камен во јули 2023 година, во однос на јули 2022 година, бележи опаѓање од 2.7 %, во секторот Преработувачка индустрија пораст од 0.8 %, а во секторот Снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација опаѓање од 4.2 %.
Според главните индустриски групи, бројот на работниците во индустријата во јули 2023 година, во однос на јули 2022 година, бележи пораст кај Капитални производи за 12.3 %, додека опаѓање бележи кај Енергија за 5.0 %,
Интермедијарни производи, освен енергија за 3.7 %, Tрајни производи за широка потрошувачка за 5.4 % и Нетрајни
производи за широка потрошувачка за 2.7 %.

Related posts

Како сомелиер ги чува ретките вина од „големото прашање“ на измама

admin

КОЈ ИМА АМБИЦИЈА ДА БИДЕ ПРВИОТ ПРЕМИЕР АЛБАНЕЦ?

ninja

ДУИ го поздрави усвојувањето на законите и порача:”КОРИДОРИТЕ ЌЕ СЕ ГРАДАТ!”

admin

Не, „камерите што казнуваат“ се’ уште не се во функција, но дали снимаат?

admin

МЛАДИТЕ НАУЧНИЦИ И ИНЖЕНЕРИ ИМПРЕСИОНИРААТ НА ASEF 2023

ninja

НОВА ПРЕСМЕТКА МЕЃУ БЕЛАНОЦА И ГРЧЕЦ?

ninja