13.8 C
Скопје
27 септември, 2023
Inbox7.mk
КУЛТУРА

Грција и Северна Македонија потпишаа договор за спас на ретки византиски фрески од 12 век

Фрескоживописот пронајден во црквата Свети Ѓорѓи во Северна Македонија е редок пример на византиска уметност во балканскиот регион. Владите на Северна Македонија и Грција – заедно со Европскиот центар за византиски споменици – се договорија да обезбедат зачувување на фреските, јави Еуроњуз, пренесува Инбокс7.

Високо во планините над Преспанското Езеро што ја поврзува Северна Македонија со Грција и Албанија се наоѓа црквата Свети Ѓорѓи од 12 век.

Фрескоживописот пронајден внатре нудат интересни и ретки примери на византиската уметност во балканскиот регион и сочинуваат важен дел од европското културно наследство.

„Според некои научници, првите знаци од предренесансниот период можеме да ги видиме во изразот на светците [но] и во нивните фустани“, објаснува Оливера Макриевска од Заводот за заштита на спомениците-музеј Битола.

И тоа е предизвикот со кој се соочуваат тимовите за реставрација од двете земји кои се задолжени за незгодно одржување на овие вековни ремек-дела.

„Бојата доаѓа главно од минералите од камењата, зеленчукот или дури и животните“, рече Бејбис Апостолидис од Европскиот центар за византиски споменици.

„Бојата дојде од прав, многу фин прав, и тие го мешаа овој прав со вар во вода […] Сликарот потоа ја нанесуваше бојата на свеж малтер пред малтерот да се исуши“.

Related posts

ЛИКОВНА КОЛОНИЈА ГАЛИЧНИК 2023: Колонизација/Деколонизација на природата

admin

Пабло Пикасо – еден од најгенијалните уметници

ninja

Џон Малкович настапи на Охридско лето, Античкиот театар исполнет до последно место

admin

Клупска изложба на фотографии „Елема 2023“

ninja

Павилјон на Република Северна Македонија 18. Интернационална архитектонска изложба – La Biennale di Venezia

admin

„Матица македонска“ го објави романот посветен на љубовта на Гоце Делчев и Јанка Каневче

ninja