12.8 C
Скопје
28 мај, 2024
Inbox7.mk
ВЕСТИРЕПУБЛИКА

Дали државата планира стратегија со која ќе стане рударска колонија на ЕУ?

Се прават ископи на песок, чакал, се вадат суровини од рудници, но концесионерите не ги почитуваат стандардите за заштита на животната средина, велат еколошките организации. Алармираат дека може да стане и полошо затоа што државата подготвува нова стратегија за минерални суровини со која Северна Македонија лесно би можела да стане рударска колонија на ЕУ.

Од локалниот пат кај скопското село Средно Коњари се гледаат багери кои извлекуваат песок во близина на брегот на реката Пчиња. Само неколку часа претходно жителите на ова село протестираа загрижени дека концесионерот со ископите континуирано прави големи штети врз животната средина.

Протестите повремено се случуваат неколку години. Месните заедници на неколкуте села лоцирани на брегот на Пчиња, бараат државата да ја запре работата на концесионерите, загрижени дека ископите на песок и чакал се ризик за земјоделското земјиште и водата за пиење.

Азим Ќерими , секретар во Месната заедница Средно Коњари, ни раскажа дека само пред неколку дена Државниот инспекторат за животна средина му забранил на концесионерот да прави ископ на песок, но дека ископот продолжува.

„Концесионерот продолжува да копа, си ги полни камионите и скришно навечер го изнесува песокот“, вели Ќерими.

Ископ на песок и чакал до неодамна се правеше и во селото Горно Коњари, на само неколку минути од соседното Средно Коњари. Месните заедници на неколкуте села лоцирани на брегот на Пчиња праќаат петиции со потписи од жителите до неколку институции кои се дел од издавањето дозволи и концесии, како Министерството за животна средина и Министерството за економија.

Целиот текст прочитајте го ТУКА

Related posts

ВРАЌАЊЕ ВО РЕАЛНОСТА: ЧЕСТИТ 9 МАРТ!

ninja

Судски совет наспроти холандскиот амбасадор-работиме законски

admin

Видео од Украина се користи за да се прикаже употреба на фосфорни бомби во Газа, во „игра“ и видео од игри

admin

„Отворен Балкан“ ќе поттикне економски раст, рече Ескобар по средбата со македонска владина делегација во Вашингтон

ninja

Ковачевски повика да се усвојат уставните измени

admin

Над 4.1 милиони украинци се засолнети во ЕУ

admin