16.8 C
Скопје
23 мај, 2024
Inbox7.mk
АНАЛИЗА

ЗА ПОЛИТИЧКАТА ДИОПТРИЈА НА ЕДЕН СТРАНСКИ НАБЉУДУВАЧ

Тврдењето на шефот на канцеларијата на германската Фондација Конрад Аденауер во Скопје за отсуство на ЕУ како главна тема на овие пртседателски и парламентарни избори во Северна Македонија, наспроти острите конфронтации помеѓу главните играчи токму за ЕУ е, ако ништо друго, фрлање вода на бензин!   

Пишува: Сељадин Џезаири 

Деновиве, шефот на канцеларијата на германската Фондација Конрад Аденауер во Скопје, Даниел Браун, не потсети кои ни се главните главоболки во предвечерието на големото финале на претседателските и парламентарните избори. Браун, свесно или не, зазеде страна со тврдењето дека „ЕУ не е главна тема“:

„Темата за корупцијата, лошата состојба на здравствениот систем, аерозагадувањето, животната средина, образованието и економијата, ЕУ не е главна тема.“ (Браун за Дојчландфунк).

За воља на вистината, „Фронтот за Европа” (ДУИ) и „Нема откажување од иднината”(СДСМ), во целата изборна кампања се со полна уста за ЕУ! Зарем прашањата врзани за корупцијата, здравствениот систем, животната средина и економијата, па и образованието, не се дел и од предизборните кампањи на целиот европски континент?

Тврдењето на претставникот на реномираната германска фондација, колку и да има одредена партиска боја, сепак не го отсликува главниот проблем на земјата: како нанапред до одредената цел: полноправно членство во Европска Унија? Оти, како што стојат работите, не е дека не се забележува евроскептицизмот кај апслутниот победник на овие избори: ВМРО-ДПМНЕ. Република Северна Македонија има своите домашни задачи, токму врзани за темите што ги спомнува шефот на канцеларијата на германската Фондација Конрад Аденауер во Скопје, но и за влегување во европското семејство. Впрочем, ценетиот Даниел Браун, би требало да знае дека, да речеме, и наспроти големите разлики помеѓу двете албански коалиции (ВРЕДИ и Фронт за Европа), сепак членство во Европската Унија е можеби едиствена нишка што ги поврзува. На страна, кој са залага со зборови, а кој со дела!

Индиферентноста кон ЕУ-интегративниот процес на одделни политичко-партиски чинители во земјата, а и вон неа, секако може да има прескапа цена за целата земја, во оваа тешка и сложена светска изборна година, обременета и со две сериозни кризни жаришта (Украина и Блискиот Исток). Оттука, трдењето за отсуство на ЕУ како главна тема, наспроти конфронтациите помеѓу главните играчи токму за ЕУ е, ако ништо друго, фрлање вода на бензин

!

 

Related posts

Вториот руски фронт во Европа

admin

ЕВРОПСКА УНИЈА ЗА ПОДОБАР СТАНДАРД И ОТВАРАЊЕ НА НОВИ ПЕРСПЕКТИВИ

admin

ЖИВОТ ВО АМБИС

admin

Недостигот од идеолошко профилирање промовира клиентелистички односи партија-гласач

admin

ВО МАКЕДОНСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ СЕ ТЕЧЕ-НИШТО НЕ СЕ МЕНУВА

admin

Сив туризам

admin