33.8 C
Скопје
16 јули, 2024
Inbox7.mk
ВЕСТИСВЕТ

ЕУ: 21% од населението изложено на сиромаштија или социјално исклучување

Во 2023 година, 94,6 милиони луѓе во ЕУ (21% од населението) биле изложени на ризик од сиромаштија или социјална исклученост, односно живееле во домаќинства кои се соочувале со најмалку еден од трите ризици од сиромаштија и социјална исклученост: ризик од сиромаштија, тешка материјална и социјална лишување и/или живеење во домаќинство со многу низок интензитет на работа.

Според Еуростат, бројката е малку намалена во споредба со 2022 година (95,3 милиони, 22% од населението).

Уделот на луѓето во ризик од сиромаштија или социјална исклученост варираше низ земјите на ЕУ во 2023 година. Највисоки вредности беа пријавени во Романија (32%), Бугарија (30%), Шпанија (27%) и Грција (26%). Од друга страна, најниски акции се забележани во Чешка (12%), Словенија (14%), Финска и Полска (и двете по 16%).

Related posts

Како важна бугарска тема делумно се покрива со „Македонија“?

admin

ХРВАТСКИОТ ПРЕТСЕДАТЕЛ СО КРИТИКА ДО ЗАПАДНИТЕ ЗЕМЈИ ЗА ВООРУЖУВАЊЕТО НА УКРАИНА

ninja

Ќе продолжиме да го поддржуваме украинскиот народ, рече Бајден по телефонскиот разговор со Зеленски

ninja

Русија забележува пад на поддршката на САД за Украина

admin

Јокиќ се враќа во Србија, го очекува вистинско изненадување

admin

Груби и Рустеми ја притискаат кинеската „Синохидро“, патот Кичево-Охрид да заврши до крај на 2023 година

admin