38.8 C
Скопје
12 јули, 2024
Inbox7.mk
ВЕСТИ

ЗА 14 МЕСЕЦИ ИЗДАДЕНИ ЛИЦЕНЦИ ЗА 355 ФОТОНАПОНСКИ ЦЕНТРАЛИ

За само 14 месеци Регулаторната комисија за енергетика има издадено лиценци за 355 фотонапонски централи за производство на струја, од кои само во првите два месеци од годинава во државата има нови 88 фотонапонски електроцентрали , соопшти регулаторот.

Тие имаат моќност од 181, 2 MW за производство на струја од обновливи извори, а со тоа можат да се задоволат потребите на 72.500 домаќинства, кои имаат просечна потрошувачка на електрична енергија.

Со овие капацитети од обновливи извори на енергија може да се задоволат потребите на домаќинства од осум градови: Охрид, Тетово, Кратово, Крушево, Крива Паланка, Св Николе, Ресен и Дојран, соопшти Регулаторната комисија за енергетика.

Има најави дека треба да се донесат закони за поставување на батерии за да може произведената струја од фотоволтаиците да се користи и во други периоди на денот.

По зголемувањето на цената на струјата на светските берзи лани, почна нагло да се зголемува интересот за инсталирање на фотоволтаични централи.

До 2019-та во нашата држава имало инсталирано фотоволтаични централи не повеќе од 19 мегавати.

Македонија има 280 сончеви денови годишно, и е многу погодна за изградба на фотонапонски централи.

Related posts

Дали Груби ќе игра фудбал во кабинетот е работа што треба да ја знае Џафери како премиер

admin

Вештачката интелигенција станува национална опасност, може да служи како алатка за терористите

admin

Рација во Седларце и Боговиње, приведени странски државјанки од Албанија, Белорусија и Русија

admin

Наскоро процесирање на лицата од црната листа на САД?

admin

Лидерски амбиции во СДСМ има, но сè уште се тактизира

admin

КАКО СЕ ОДВИВАЛА ШЕМАТА ЗА ПОТКУП НА „ТАБАНОВЦЕ“КАКО СЕ ОДВИВАЛА ШЕМАТА ЗА ПОТКУП НА „ТАБАНОВЦЕ“

ninja