16.8 C
Скопје
21 мај, 2024
Inbox7.mk
КУЛТУРА

Во Ватиканската библиотека откриен фрагмент од Библијата избришан пред 1.500 години

Австриски научник дошол до неверојатно откритие во Ватиканската библиотека – ново поглавје од Библијата во превод на класичен сириски јазик, кое било избришано пред повеќе од 1.500 години, пренесува „Њујорк пост“.

Григори Кесел, експерт за средновековието од Австриската академија на науките, го открил избришаниот фрагмент благодарение на користењето ултравиолетово светло при анализата на ракописот и на своето длабоко познавање на старите сириски текстови и карактеристиките на писмото.

Кесел го открил тексот како трет слој на ракопис, т.е. двоен палимпсест.

Фрагментот е досега единствениот познат остаток од четвртиот ракопис, што ја потврдува класичната сириска верзија и нуди уникатен увид во најраната фаза од историјата на текстуалното пренесување на евангелијата.

„Ова откритие докажува колку продуктивна и важна може да биде интеракцијата помеѓу модерните дигитални технологии и фундаменталните истражувања кога станува збор за средновековни ракописи“, рече Клаудија Рап, директорка на Институтот за средновековни истражувања при Австриската академија на науките.

Древниот текст, кој датира од 3 век, ги содржи 11. и 12. поглавје од Евангелието по Матеј – едно од четирите евангелија од Новиот завет на Библијата – и претставува еден од најраните преводи на тоа евангелие.

Текстовите од Новиот завет се напишани во годините по Исусовото распнување.

Текстот бил избришан во 6 век, а преку него бил напишан друг текст. Скриениот текст го избришал писар во Палестина, што било вообичаена практика во тоа време зашто пергаментот бил редок, па често биле бришени ракописи за повторна употреба на пергаментот.

Овој текст бил напишан најмалку еден век пред најстарите грчки ракописи што преживеале низ вековите вклучувајќи го и Синајскиот ракопис (Codex Sinaiticus).

Кесел сега успеал да ги открие избришаните зборови, а неговите откритија се објавени во списанието „Њу тестамент стадис“.

„Традицијата на сириското христијанство познава неколку преводи на Стариот и Новиот завет, а до неодамна се знаеше дека само два ракописа содржат старосириски првод на евангелијата“, вели Кесел.

Еден од ракописите сега се чува во Британската библиотека во Лондон, вториот е откриен како палимпсест во манастирот „Света Катерина“ на планината Синај, а неодамна беа откриени и фрагменти од трет ракопис во рамките на проектот „Синајски палимпсести“.

Related posts

Промоција на монографијата посветена на животот и творештвото на скулпторот Анета Светиева

admin

Павилјон на Република Северна Македонија 18. Интернационална архитектонска изложба – La Biennale di Venezia

admin

Отворена изложбата „Првите кралеви на Европа“ во музејот „Филд“ во Чикаго

ninja

Започнуваат деновите на германскиот филм

admin

Денес е 24 мај – Денот на сесловенските просветители

admin

,,Гласна тишина” (Loud Silence) на Мартина Спасовска

admin

Leave a Comment