28.8 C
Скопје
15 април, 2024
Inbox7.mk
НАУКА

„Apple“ е најголемиот губитник

Аналитичката компанија „IDC“ ги објави најновите резултати од продажбата на компјутери, кои се однесуваат на првиот квартал од оваа година.

Извештајот на „IDC“ укажува на намалување на побарувачката, па така испораката на компјутерски уреди во првите три месеци од годинава бележи намалување од 29% во однос на претходната година.

Ваквата состојба на пазарот се одрази негативно на сите производители на компјутери, особено на „Apple“. Се вели дека намалената побарувачка, вишокот залихи и лошата макроекономска средина одиграле голема улога во лошите продажни резултати.

Глобалните испораки на компјутери достигнаа вкупно 56,9 милиони, што претставува пад од 29% во споредба со истиот период во 2022-ра година.

Иако сите производители доживеаја пад на продажбата во текот на првиот квартал, „Apple“ е веројатно најголемиот губитник. Компанијата забележа пад на продажбата на компјутери од дури 40,5% во однос на претходната година.

Сепак, ова не е изненадување, бидејќи „Apple“ се фокусираше на своите „iPhone“ телефони и други услуги. Од компанијата допрва треба да се очекува голема надградба на линијата на компјутери „Mac“.

Кога станува збор за целиот пазар на персонални компјутери, листата на Топ 5 производители на персонални компјутери според уделот на пазарот изгледа вака: „Lenovo“ е на врвот со пазарен удел од 23,9 отсто, следен од „HP“ (21,5%), „Dell“ (16,0%) ), „Apple“ (7,5%) и „Acer“ (6,4%).

„IDC“ истакнува дека до крајот на годината се очекува нов раст на продажбата на персонални компјутери, поради глобалните економски подобрувања и корисниците кои размислуваат за надградба на „Windows 11“.

Related posts

Ова е првата астронаутка на НАСА што ќе зачекори на Месечината

ninja

Ќе наплаќа ли Фејсбук за негово користење?

admin

Може ли ChatGPT да ви помогне да ја добиете вашата следна работа од соништата?

admin

Том Хенкс за вештачката интелигенција што го прави возможно да продолжи да се појавува во филмови дури и по смртта

admin

Зошто пред земјотресите се појавува чуден светлосен феномен?

admin

ЕУ: Твитер го напушта доброволниот пакт за борба против дезинформациите

admin

Leave a Comment