27.8 C
Скопје
30 септември, 2023
Inbox7.mk
ВЕСТИРЕГИОН

Албанија избира локална власт

По еден месец кампања каде политичката реторика полна со обвинувања и меѓусебни вербални напади доминираше на изборните средби, денеска 44-те субјекти кои се натпреваруваат за пратеничките мандати на 14 мај мора да го почитуваат изборниот молк.

Право на гласање во недела имаат 3.650.550 албански државјани, од кои 122.545 првпат гласаат, додека 1.111 граѓани не се запишани во списоците поради декриминализација. Низ земјата ќе има 5.213 Гласачки центри кои ќе бидат отворени од 07:00 до 19:00 часот. Најновиот центар беше отворен со судска одлука од 12 мај во затворот Белши.

Кандидатите во неделната трка се 23.907, од кои 144 се кандидати за градоначалник, а останатите се кандидати за општински советници. Има 12 независни кандидати за градоначалник и само 2 коалиции.

Во неделата 3 општини се согласија за пилотско електронско гласање и броење во општина Елбасан, Камза и Вора. Во второто, технологијата се користеше и на делумните избори од 6 март 2022 година.

Комесарот Челибаши, кој ја гарантираше тајноста на гласањето, најави дека резултатите во овие три општини ќе бидат објавени 30 минути по затворањето на процесот на гласање.

Во моментов, 60 од 61 општина во земјата се управувани од Социјалистичката партија, откако опозицијата ги бојкотираше локалните избори во 2019 година.

Related posts

Франција не сака канцеларија на НАТО во Јапонија

admin

Титоизам за секаква употреба против РСМ

admin

Туризам: Хрватска поскапа од Грција и од Шпанија

admin

Македонска шлаканица за американската „црна листа“

admin

МВР АНАЛИЗИРА – ЗОШТО ЗАКАНИТЕ СО БОМБИ СЕ САМО ВО ЕДНА СМЕНА ВО ТРИ РАБОТНИ ДЕНА

ninja

ДРЖАВАТА НЕ СЕ ГРИЖИ ДОМАЌИНСКИ ЗА СВОЈОТ ИМОТ

ninja