25.8 C
Скопје
25 септември, 2023
Inbox7.mk
ВЕСТИСВЕТ

Германија со закон за поедноставно признавање на странските дипломи за медицински сестри

Во потегот кој има за цел да ги направи студиите за медицински сестри попривлечни, како и да одговори на тековните предизвици, германската влада го усвои нацрт-законот за зајакнување на студиите за медицински сестри.

Оваа легислатива воведува неколку реформи за зголемување на атрактивноста на студиите за медицински сестри, вклучително и поедноставено признавање на странските квалификации и додаток за обука за студенти, пренесува Инбокс7.

„Студијата треба да стане поатрактивна за повеќе луѓе да изберат кариера во медицински сестри: Со Законот за зајакнување на студиите за медицински сестри, федералната влада ги затвора дупките во додатокот за обука и ја зајакнува атрактивноста на академската обука за медицински сестри“, се вели во соопштението на германската влада. .

Еден од најважните аспекти на новиот закон што германската влада одлучи да го воведе е одредбата за финансирање на стручното сестринско образование.

Курсот за медицински сестри кој е дизајниран како двоен курс на студии сега ќе им даде на студентите на медицински сестри доволен додаток за обука во текот на целото времетраење на нивната програма.

Ваквата промена ќе обезбеди сите студенти за медицински сестри да бидат финансиски поддржани бидејќи ќе ги стекнат потребните вештини, како и искуство и ќе станат дел од работната сила во земјата.

Покрај тоа, студентите кои веќе ја започнале својата универзитетска обука за медицински сестри според претходните прописи, исто така, ќе имаат право да добијат додаток за обука од владата за преостанатиот период од нивните студии.

Покрај горенаведеното, владата објаснува дека Законот за зајакнување на студиите за медицински сестри се однесува и на признавањето на странските медицински сестри стекнати во странство.

Законодавството има за цел да ги поедностави, како и да ги стандардизира процедурите за признавање на медицински сестри од други земји преку регулирање на опсегот на потребните документи за процесот на признавање.

Покрај тоа, актот исто така предлага алтернативи на тестовите за еквивалентност, како што се курсеви за адаптација или проценки на знаење, на тој начин олеснувајќи ја интеграцијата на странските медицински сестри во здравствениот систем на Германија.

„Постапката за признавање на странските медицински сестри треба да се стандардизира и поедностави. Особено, обемот и потребната форма на документите што треба да се поднесат треба да се регулираат со федералниот закон“, соопшти владата.

Дополнително, новиот закон, исто така, бара да се ажурира рамката за професионална обука за медицински сестри за да се интегрира напредокот во дигитализацијата. Ова вклучува овозможување на дигитални наставни формати во рамките на програмите за обука за медицински сестри.

Понатаму, актот, исто така, воведува мерка со тоа што им дозволува на студентите и професионалците од медицинските сестри да го изберат родово неутралното работно место „медицинска сестра“. Ова ќе важи и за амбициозните студенти за медицински сестри, како и за професионалците кои веќе ги имаат потребните квалификации.

Германија сака да привлече повеќе медицински сестри од Бразил. Властите на Германија и Бразил веќе започнаа разговори за ова прашање, а откако ќе се склучи договор, се очекува голем број медицински сестри од Бразил да можат да стигнат до Германија за работни цели без да се подложат на строги правила.

Related posts

НОВИОТ ЗАКОН ЗА ПОТРОШУВАЧИ КАКО ПОМОШЕН ЛЕК ЗА КРИЗНОТО ПРОФИТЕРСТВО И НЕЧЕСНИТЕ ТРГОВЦИ?

ninja

Ковачевски: Границата со Албанија само со едно застанување

admin

“Работниците немаат за леб, а функционерите на колачи”: ССМ контра Бесими

admin

Зошто паѓа наплатата на ДДВ во време на раст на цените? Беџети: Такви осцилации се можни

admin

ЌЕ СТАВИ ЛИ ВОЈНАТА ВО УКРАИНА КРАЈ НА КИРИЛИЦАТА ВО ЦЕНТРАЛНА АЗИЈА?

ninja

НАТО: ИСТОРИСКА ШАНСА ЗА ПОСТИГНУВАЊЕ НА ТРАЕН МИР МЕЃУ КОСОВО И СРБИЈА

ninja