20.8 C
Скопје
26 септември, 2023
Inbox7.mk
ВЕСТИСВЕТ

За 2 месеци Русија потроши 26 милиарди долари за одбрана

Русија потроши 2 трилиони рубљи (21 милијарди фунти/26 милијарди долари) за одбрана само во јануари и февруари, што е скок од 282 отсто во однос на истиот период пред една година, покажаа податоците на буџетскиот портал, илустрирајќи ги спиралните трошоци за Москва од нејзиниот конфликт во Украина. пренесува Ројтерс.

Податоците, објавени на онлајн буџетскиот портал на Федералното Министерство за финансии, даваат специфичен увид во воените трошоци. Според податоците, трошоците за одбрана изнесуваат 1,18 милијарди рубљи во јануари и 822,4 милијарди рубљи во февруари.

Податоците објавени минатата недела покажаа дека буџетскиот дефицит на Русија изнесуваше 3,4 трилиони рубљи за периодот од јануари до април, во споредба со суфицитот од 1,2 трилиони рубљи во 2022 година, бидејќи Москва трошеше многу, а приходите од енергија се намалија.

Податоците покажуваат дека Русија потрошила нешто повеќе од 40% од планираните годишни средства за одбранбениот сектор во периодот јануари-февруари. Минатата година Русија потроши 5,51 трилиони рубљи, или 17,1 отсто од вкупните трошоци за одбрана, што е повеќе од 3,57 трилиони рубљи или 14,4 отсто во 2021 година.

Во јануари-февруари 2023 година, расходите за националната одбрана беа 36,2% од вкупните буџетски расходи, што е речиси двојно повеќе од износот потрошен за социјалната политика и речиси четири пати повеќе од трошоците за „националната економија“.

Related posts

ПРОПУСТИТЕ ЗА СКАНДАЛОТ ОНИШЧЕНКО СЕ ДРЖАВНА ТАЈНА

ninja

ИВАНОВСКА – ВО МАКЕДОНИЈА ЦАРУВААТ ДИВОГРАДБИ

ninja

Лефков му враќа на Груби: Ќе одговарате и ти и Ковачевски, тоа да го знаете

admin

Балканските лидери фрустрирани од чекањето пред портите на ЕУ

admin

Зошто пред земјотресите се појавува чуден светлосен феномен?

admin

КОРУПЦИСКИ СКАНДАЛ ВО ЕП: ДЕЛУМНО ПРИЗНАНИЕ ОД ЕВА КАИЛИ

ninja