13.8 C
Скопје
27 септември, 2023
Inbox7.mk
ВЕСТИНАСЛОВНАРЕПУБЛИКА

Македонците незадоволни од политичките слободи

Испитаниците од РСМ немале големи очекувања за промена на состојбите и во иднина, покажува глобалното истражување на „Галуп интернешнл“, пренесува Дојче веле на македонски јазик.

Мнозинство од граѓаните на Северна Македонија сметаат дека „не се доволни“ политичките слободи во земјата, уште поголемо мнозинство дека „не се доволни“ економските можности, а поделен е впечатокот дали политичките слободи и економските можности ќе се подобрат во следните 25 години. Ова го покажуваат објавените резултати од глобалното истражување (август-октомври 2022) спроведено за 75-годишниот јубилеј на Светската асоцијација Галуп интернешнл, кое опфаќа околу две третини од светската популација (и повеќе од 90% од оние земји во кои слободно се спроведуваат и објавуваат истражувања на јавното мислење).

На прашањето „како би ги оцениле политичките слободи – доволни ли се или не во вашата земја“, 25 % од испитаниците во Северна Македонија одговориле дека политичките слободи „се доволни“, а 70% се изјасниле дека „не се доволни“. По ова прашање земјата е речиси на дното на ранг листата. Поголем процент на испитаници кои се изјасниле дека „не се доволни“ политичките слободи во нивната земја има само во Сиера Леоне (75%), Брег на Слоновата Коска (72%) БиХ (77%) Еквадор (78%), Либија (83%) Нигерија (86%) и Перу (82%).

На прашањето – дали се доволни економските можности, во Северна Македонијасамо 8% од испитаниците се изјасниле дека „се доволни“, а 88% дека „не се доволни“. Зад РСМ на оваа ранг листа се само четири земји: Перу и Аргентина со 90% („не се доволни“) а последна на листата е БиХ со 92% од испитаниците кои одговориле дека економските можности „не се доволни“, за разлика од само 6% кои сметале дека „се доволни“.

Related posts

Туризам: Хрватска поскапа од Грција и од Шпанија

admin

Путин веќе се подготвува за следниот бунт

admin

БЕРБОК: МОЖЕН НЕУСПЕХ НА КЛИМАТСКАТА КОНФЕРЕНЦИЈА

ninja

Нуклеарен армагедон: Земјата ќе биде запалена а бетонот ќе се топи

admin

БАЛКАНОТ СЕ ОБЕДИНУВА ОКОЛУ ЗЕЛЕНАТА АГЕНДА

ninja

Хенри Кисинџер објаснува како да се избегне третата светска војна

admin