31.8 C
Скопје
12 јуни, 2024
Inbox7.mk
ВЕСТИНАСЛОВНАРЕПУБЛИКА

Бајден ја продолжи вонредната состојба на Западен Балкан, ќе бидат санкционирани сите кои го попречуваат мирот и демократијата

Американскиот претседател Џо Бајден ја продолжи националната вонредна состојба на Западен Балкан, со која се попречуваат дејствија кои ги загрозуваат мировните договори во овој регион, но и демократијата како систем, се вели во соопштението на Белата куќа, пренесува Инбокс7.

“Дејствата на лицата кои ги загрозуваат напорите за мир и меѓународната стабилизација на Западен Балкан, вклучително и актите на екстремистичко насилство и опструкционистичка активност, и ситуацијата на Западен Балкан, која го спречува напредокот кон ефективно и демократско владеење и целосна интеграција во трансатлантските институции, продолжуваат да претставуваат невообичаена и извонредна закана за националната безбедност и надворешната политика на САД”, оценува Белата куќа.

Поради оваа причина, се вели во соопштението, “националната вонредна состојба прогласена во Извршната наредба 13219, според која беа преземени дополнителни чекори во Извршната наредба 13304, а која беше проширена во опсегот во Извршната наредба 14033, мора да продолжи да важи по 26 јуни 2023 година.”

“Затоа, во согласност со дел 202(г) од Законот за национални итни случаи (50 U.S.C. 1622(г)), продолжувам 1 година со националната вонредна состојба прогласена во Извршниот налог 13219 во однос на Западен Балкан”, се вели во изјавата.

Во истото соопштение кронолошки се даваат си активности на претседателите на САД во однос на националната вонредна состојба која била прогласена во Западен Балкан од 2001 година.

“На 26 јуни 2001 година, со Извршна наредба 13219, претседателот прогласи национална вонредна состојба во однос на Западен Балкан во согласност со Законот за меѓународни економски овластувања за вонредни состојби за да се справи со необичната и извонредна закана за националниот безбедноста и надворешната политика на Соединетите Американски Држави конституирани од дејствијата на лица вклучени во, или помагаат, спонзорираат или поддржуваат (i) екстремистичко насилство во поранешна Република Македонија (што е сега Република Северна Македонија) и на други места во Регионот на Западен Балкан, или (ii) дејствува попречувајќи го спроведувањето на Дејтонскиот договор во Босна или Резолуцијата 1244 на Советот за безбедност на Обединетите нации од 10 јуни 1999 година, на Косово.”

“Претседателот последователно ја измени таа наредба во Извршната наредба 13304 од 28 мај 2003 година, за преземање дополнителни чекори во однос на одредени активности кои го попречуваат спроведувањето, меѓу другото, на Охридскиот рамковен договор од 2001 година во врска со Македонија (што сега е Република Северна Македонија).”

“На 8 јуни 2021 година, ја потпишав Извршната наредба 14033, со која се прошири опсегот на националната вонредна состојба прогласена во Извршната наредба 13219, изменета, утврдувајќи дека ситуацијата на територијата на поранешната Социјалистичка Федеративна Република Југославија и Република Албанија (Западен Балкан), во текот на изминатите две децении, вклучително и поткопувањето на повоените договори и институции по распадот на поранешната Социјалистичка Федеративна Република Југославија, како и широко распространетата корупција во различни влади и институции во Западен Балкан, го спречува напредокот кон ефективно и демократско владеење и целосна интеграција во трансатлантските институции, и со тоа претставува невообичаена и извонредна закана за националната безбедност и надворешната политика на Соединетите Држави.”

 

Related posts

ОД 94 ОБВИНЕТИ ОД СЈО, ЗАД РЕШЕТКИ СЕ МИЈАЛКОВ, ЈАНКУЛОСКА И ТАЛЕСКИ

ninja

Реформите и учебниците како систем „капка по капка“

admin

Рубин: Србија е влезна точка за пропаганда од Русија на Западен Балкан

admin

Меџити со оштри критики кон ДУИ: Се откажаа и од Албанците

admin

Курти ја заврши посетата на Чаир и Тетово, пречекан од голем број на симпатизери

admin

Пендаровски ја доби поддршката на СДСМ за втор мандат

admin