17.8 C
Скопје
27 февруари, 2024
Inbox7.mk
ВЕСТИНАУКА

Вештачката интелигенција станува национална опасност, може да служи како алатка за терористите

Креаторите на вештачката интелигенција треба да го напуштат својот „технолошки утописки“ начин на размислување, поради стравувањата дека новата технологија би можела да се користи за дотерување на ранливите поединци, пренесува Инбокс7.

Џонатан Хол КЦ, чија улога е да ја прегледа адекватноста на законодавството за тероризам, рече дека националната безбедносна закана од вештачката интелигенција станува сè поочигледна и дека технологијата треба да биде дизајнирана со цел да не стане алатка на терористите.

Тој рече дека премногу развој на вештачката интелигенција се фокусира на потенцијалните позитивни страни на технологијата, додека занемаруваше да размисли како терористите би можеле да ја искористат за да извршат напади.

Related posts

БЕКТЕШИ НЕ ОЧЕКУВА ПОСКАПУВАЊЕ НА СТРУЈАТА ЗА ГРАЃАНИТЕ ВО ПРВ И ВТОР БЛОК

ninja

Бугарија, Унгарија, Полска, Романија и Словачка бараат ограничен увоз од Украна

admin

Емитувањето на „Русија денес“ во Босна и Херцеговина дополнително ја усложнува политичката ситуација

admin

Дали ќе има договор за датумот за избори?

admin

Трка со времето за евакуација од Израел

admin

На тест ЕУ-интегративниот, ама и демократскиот капацитет

admin