13.8 C
Скопје
4 октомври, 2023
Inbox7.mk
ВЕСТИРЕПУБЛИКА

Незири: Не ЕУ, туку институциите се виновни за долгото чекање пред ЕУ

Политичкиот аналитичар Џељал Незири вели дека властите не прават доволно напори за да ги изработат домашните задачи кои се услов за влез во Унијата.

„Вината треба да се бара прво кај институциите. Ние сме научени да правиме реформи само ако имаме нешто за награда, односно правиме реформи за да стигнеме до ЕУ која ќе ги отвори нивните фондови за следни проекти. Не ги правиме реформите за поефикасно функционирање на системот и државата. Значи институциите и државата не успеаја да ги спроведат потребните реформи во многу области, особено во борбата против корупцијата“, вели Незири за РСЕ.

Незири всушност не гледа политичка волја за спроведување на реформите и зголемување на демократските капацитети.

„Не се само споровите кои се согласувам, биле и се главни пречки, но сепак и темпото на спроведување реформи и европеизација на земјата, одеше и се уште оди толку бавно, што сега Бугарија, Грција или некоја друга земја остануваат како алиби или дежурен виновник за сите можни пречки на тој пат“, смета Незири.

На недостиг на резултати во областите судство, борба против корупција, владеење на правото и друго укажуваат релевантни меѓународни извештаи. Така на пример во европскиот извештај за напредокот на Македонија лани, Европската комисија повторно најде забелешки за имплементацијата на законите, нарушената работа на Собранието, но и потребата од поголема транспарентност при носењето државни одлуки.

Најновиот извештај за човековите права на американскиот Стејт департмент нотира сериозна корупција во власта, отсуство на судска независност, долготрајна правда, како и несоодветното финансирање и екипирање на судството кои како што се наведува, „продолжија да ја попречуваат ефикасноста на судот и да влијаат на довербата на јавноста во владеењето на правото“.

И според меѓународната организација Транспарени интернешнал, Македонија е на 85-то место (од 180 држави) со 40 индексни поени на Индексот на перцепција на корупција. Иако се бележи минимално подобрување од 2021 година, сепак нашата држава во 2022 година ја одбележаа големи корупциски скандали.

Related posts

Николај Крастев: Руската црква ги промовира српските интереси во Северна Македонија

admin

ЕУ ќе купува оружје за Украина и ќе забрани руски медиуми

ninja

ДАЛИ „СТРАНСКО ТЕЛО“ ЌЕ ГО ОПРАВИ МАКЕДОНСКОТО СУДСТВО?

ninja

Пендаровски реагира за посетата на Курти: Организаторите мора да бидат казнети

admin

Нефју: Имаме веродостојни информации дека Мерко бил вмешан во голема корупција

admin

КРИВИЧНА ПРИЈАВА ЗА МЕСТЕЊЕ ТЕНДЕР ЗА ДИГИТАЛИЗАЦИЈА НА УПРАВАТА ЗА ВОДЕЊЕ МАТИЧНИ КНИГИ

ninja