37.8 C
Скопје
21 јуни, 2024
Inbox7.mk
ВЕСТИЕКОНОМИЈА

Прогласени најдобрите аеродроми во Европа

Аеродромот Аликанте во Шпанија ја освои наградата за најдобар пристапен аеродром доделена од Меѓународниот совет на аеродроми (ACI Europe), особено поради неговата посветеност да обезбедува исклучителни услуги за патниците со посебни потреби, пренесува Инбокс7.

Наградите се доделуваат годишно и се категоризираат во пет групи врз основа на обемот на патничкиот сообраќај во 2019 година, обезбедувајќи признание за аеродроми со различни големини: под пет милиони, пет до десет милиони, десет до 25 милиони, 25-40 милиони и над 40 милиони, известува SchengenVisaInfo.com.

Дополнително, признавањето на аеродромот како добитник на наградата за пристапен аеродром ја покажува нивната извонредна посветеност на инклузивноста и поставува репер за другите аеродроми што треба да го следат во обезбедувањето пристапни и без бариери патни искуства.

Аеродромот во Прага, исто така, ги импресионираше судиите со своите извонредни достигнувања во дигиталната трансформација, успешно распоредувајќи неколку SESAR решенија прилагодени на неговите специфични барања.

Преку прифаќање на најновите дигитални иновации и технологии, како што се машинско учење и интеграција на податоци, аеродромот во Прага значително ја подобри својата оперативна безбедност и ефикасност.

Добивањето на наградата за дигитална трансформација не само што ги признава примерните достигнувања на аеродромот во Прага во прифаќањето на дигитализацијата, туку ја нагласува и посветеноста на аеродромот за унапредување на целите за безбедност, капацитет, ефикасност и одржливост на воздухопловната индустрија.

Оваа година, наградата стави посебен акцент на општествениот столб на одржливост, препознавајќи го значењето на поттикнување пристап насочен кон луѓето во рамките на иницијативите за човечки ресурси на аеродромот.

Аеродромот Болоња се истакна како победник во оваа категорија, импресионирајќи ги судиите со примерната усогласеност помеѓу неговата стратегија за управување со луѓе и деловната стратегија, создавајќи позитивна синергија меѓу двете.

Аеродромот Мадеира се истакна по своите импресивни достигнувања, вклучително и привлекување на нови авиокомпании и линии, придонесувајќи за растот и поврзувањето на регионот.

Во исто време, признанието на аеродромот Менорка е сосема заслужено, бидејќи аеродромот го достигна својот историски рекорд во сообраќајот во 2022 година, покажувајќи извонреден раст и успех. Овие заеднички победници во категоријата над 40 милиони патници се пример за извонредност во управувањето со аеродромот, растот и услугите на клиентите.

Аеродромот Милано Линате е почестен со престижната награда за неговите извонредни напори за одржливост, вклучително и достигнувањето на ниво 4+ од Акредитација за јаглерод на аеродромот и неговата амбициозна цел да постигне нето нула емисии до 2030 година. Судиите беа импресионирани од непоколебливата посветеност на аеродромот за Патнички-центричен пристап, илустриран со неговата инвестиција во најсовремени решенија како што се Системи за откривање експлозиви за опрема за кабински багаж (EDS-CB) и услуги за FaceBoarding.

Хелсиншкиот аеродром се појави како победник во оваа категорија, благодарение на неговите извонредни достигнувања за одржливост и водечката посветеност во индустријата за постигнување нето нула емисии до 2025 година. издржливост во надминување на предизвиците.

Меѓународниот аеродром во Атина беше најавен како заслужен добитник на оваа награда, заработувајќи високи пофалби од судиите за неговата непоколеблива посветеност на оперативната издржливост и храбрата стратегија за корпоративна одржливост.

Амбициозната иницијатива на аеродромот „ROUTE 2025“, насочена кон постигнување нето нула емисии до 2025 година, се истакна како иновативен пристап. Една од неговите значајни компоненти вклучува имплементација на фотоволтаици на лице место за да се генерира доволно енергија за да се задоволат 100% од потребите за електрична енергија на аеродромот, покажувајќи ја нивната посветеност на одржливи практики.

Аеродромот Рим Фиумичино, со својата посветеност на иновациите и одржливоста, е признат како победник во категоријата аеродроми со над 40 милиони патници. Аеродромот постави амбициозна цел да постигне нето-нула емисии до 2030 година и ја интегрира оваа цел во својата севкупна стратегија.

Една од клучните иницијативи преземени од аеродромот Фиумичино во Рим е основањето на Центар за иновации. Овој центар служи како платформа за финансирање и поддршка на иновативни проекти, како што е „Иновативен кабински екипаж“.

Related posts

САД И ЕУ НЕМА ДА НОСАТ ОДЛУКИ ЗА СРБИЈА И КОСОВО, РЕЧЕ ДОНФРИД

ninja

Кривична пријава против двајца полицајци од Ќафасан

admin

Голема афера во Косово, се објавуваат прислушувани снимки кои се споредуваат со “бомбите на Заев”

admin

Дали „Европа со повеќе брзини“ ќе забави на Западен Балкан?

admin

СТУДЕНТСКИ ОБРОК: ДОБАР АДУТ ЗА ФАЛЕЊЕ ВО ОН, ЛОШ ЗА БУЏЕТОТ

ninja

М-НАВ: Почна со плискање вода, заврши со прелеана чаша

admin