17.8 C
Скопје
27 февруари, 2024
Inbox7.mk
ВЕСТИЕКОНОМИЈАНАСЛОВНА

Санкциите на ЕУ до страотен резултат: Увозот на нафта од Русија падна за 90 отсто

Во март 2023 година, вкупниот увоз на сурова нафта и нафтени деривати од Русија во ЕУ се намали на 1,4 милиони тони (Mt) во споредба со просечната месечна бројка од 15,2 Mt во трите години од 2019 до 2022 година (-90%), велат најновите податоци на Евростат, пренесува Инбокс7.

Русија беше значаен извор на нафта за ЕУ, но нејзината војна за агресија врз Украина ја натера Комисијата да издаде 6-ти пакет санкции на ЕУ (јуни 2022 година), кој вклучуваше ембарго за увоз на руска нафта во ЕУ. Забраната за увоз на сурова нафта преку море стапи на сила на 5 декември 2022 година, додека забраната за нафтени деривати стапи на сила на 5 февруари 2023 година.

ЕУ почна да го префрла својот увоз на друго потекло уште пред да стапат во сила ембаргото, а потоа ја забрза промената за да ги исполни роковите на ембаргото.

Увозот на сурова нафта се намали од 12,4 милиони тони во јануари 2022 година (пред почетокот на руската агресивна војна врз Украина) на 3,7 милиони тони во декември 2022 година (-70%), кога стапи на сила ембаргото. Увозот на сурова нафта продолжи да се намалува на 1,17 Mt во март 2023 година (-91%).

Во меѓувреме, увозот на нафтени деривати се намали од 3,3 Mt во јануари 2022 година на 0,7 Mt во февруари 2023 година (-80%), вториот рок за ембарго, и продолжи да се намалува на само 0,3 Mt во март 2023 година (-92%).

Вкупниот увоз на нафта од Русија не достигна нула поради одредени исклучоци наведени во забраните, кои дозволуваат ограничен увоз под одредени услови.

Руската агресивна војна врз Украина создаде превирања во нафтениот сектор, предизвикувајќи две итни ослободувања на акции во март и април 2022 година, со цел да се стабилизира пазарот. Тие беа координирани од Меѓународната агенција за енергетика и поддржани од ЕУ.

Неколку земји на ЕУ учествуваа во заедничките акции, користејќи дел од својот вишок на резерви за итни случаи, додека други се спуштија под минималните нивоа што се бараат според член 3 од Директивата 2009/119/ЕЗ.

Во 2022 година, Комисијата ја процени ситуацијата на домашниот и меѓународниот пазар и ги советуваше земјите-членки на ЕУ да ги надополнат резервите на нафта за итни случаи до минималните потребни нивоа до 31 март 2023 година.

Во јули 2022 година, 10 земји на ЕУ беа под нивното национално минимално ниво (Бугарија, Чешка, Ирска, Хрватска, Италија, Латвија, Литванија, Унгарија, Австрија и Романија). Сепак, до март 2023 година, само Бугарија, Чешка, Ирска, Летонија и Литванија останаа под нивните барања, а 3 се блиску до целосно обновување на резервите на нафта.

Related posts

Независност 32 години: Каде бевме, до каде стигнавме?

admin

Вметнувањето на етничките Бугари во Уставот може да го наруши внатрешниот етнички баланс

admin

Србија купи слика со албански мотиви, ќе биде дел од белградскиот музеј

admin

Кастриот Реџепи: ВМРО-ДПМНЕ не е проти АзА, тие го поддржуваат Таравари во Гостивар

admin

Џон Малкович настапи на Охридско лето, Античкиот театар исполнет до последно место

admin

ИНТЕГРИТЕТОТ НА НОВИНАРИТЕ, УСЛОВ ЗА НЕЗАВИСНА УРЕДУВАЧКА ПОЛИТИКА

admin