25.8 C
Скопје
21 мај, 2024
Inbox7.mk
ВЕСТИЕКОНОМИЈАНАСЛОВНА

„Бум“ на економијата на ЕУ, продолжува нагорниот тренд на раст (инфографик)

По две последователни намалувања, вклучително и пад од 7% во 2020 година, производството во ЕУ закрепнува и расте. Индустриското производство на ЕУ се зголеми за 8% во 2021 година во споредба со 2020 година, а потоа го продолжи својот нагорен тренд со зголемување од 5% во 2022 година во споредба со 2021 година, пренесува Инбокс7.

Според Евростат, помеѓу 2012 и 2014 година, производството во ЕУ благо се намали пред да започне постепено зголемување до 2018 година. Во 2019 година, вредноста на продаденото производство забележа мало намалување, а потоа посилно опадна во 2020 година поради ефектите од пандемијата. Избувнувањето на СОВИД-19 и сродните мерки за ограничување, широко воведени од земјите на ЕУ, имаа значително влијание врз индустриското производство на ЕУ во 2020 година, но 2021 и 2022 година покажаа зголемување на производството во сите групи на индустриски активности.

Во номинална смисла, вредноста на продаденото производство на ЕУ скокна од 5.209 милијарди евра во 2021 година на 6.179 милијарди евра во 2022 година, што укажува на зголемување од 19%.

Гледајќи ги првите седум групи производни активности, најголем скок на вредноста на продаденото производство е забележан во производството на основни метали и фабрикувани метални производи, со 42% зголемување на вредноста на производството (по тековни цени) од 788 милијарди евра во 2021 година на 1.118 милијарди евра во 2022 година.

По оваа група следуваше производството на храна, пијалаци и тутун (872 милијарди евра во 2021 година до 1.021 милијарди евра во 2022 година), со 17% зголемување на продадената вредност на производството и производството на хемикалии (460 милијарди евра до 547 милијарди евра), со раст на продаденото производство од 19%. Производството на производи од гума и пластика (437 милијарди евра до 508 милијарди евра) порасна за 16%, а машините и опремата (512 милијарди евра на 562 милијарди евра) за 10%.

Related posts

Голема истрага на ФБИ – на градоначалникот на Њујорк на улица му се одземени телефони

admin

Човекот кој им помогна на Орбан и Нетанјаху да дојдат на власт

admin

Стано: Косово ќе се соочи со други рестриктивни мерки доколку Курти не ги исполни меѓународните барања

admin

Разрешување на Јовев: Политички реваншизам или злоупотреби?

admin

Мицкоски за Алсат: Доказите за оската ДУИ, СДСМ и Груевски се во УСБ материјали

admin

Дали е при крај војната во Украина? Ердоган со стратешки пристап

admin