39.8 C
Скопје
16 јули, 2024
Inbox7.mk
ВЕСТИЕКОНОМИЈА

Пораст на индустриското производство и на бројот на вработени во индустријата

Индустриското производство и бројот на вработени во индустријата бележат пораст во Северна Македонија, покажуваат последните податоци на Државниот завод за статистика, пренесува Инбокс7.

Гледано по сектори, индустриското производство во секторот Рударство и вадење на камен во мај 2023 година, во однос на мај 2022 година, бележи пораст од 8.6 %, во секторот

Преработувачка индустрија бележи пораст од 5.3 %, а во секторот Снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација пораст од 4.0 %. Зголемувањето во секторот Преработувачка индустрија е резултат, пред сѐ, на зголеменото производство во следните
оддели: Производство на пијалаци, Производство на текстил, Производство на основни фармацевтски производи и фармацевтски препарати, Производство на други неметални минерални производи, Производство на машини и уреди, неспоменати на друго место, Производство на моторни возила, приколки и полуприколки и Производство на мебел.

Според главните индустриски групи, производството во мај 2023 година, во однос на мај 2022 година, бележи пораст кај Енергија за 2.7 %, Капитални производи за 7.2 %, Трајни производи за широка потрошувачка за 20.4 % и Нетрајни производи за широка потрошувачка за 15.2 %, додека опаѓање бележи кај Интермедијарни производи, освен енергија за 5.7 %.

Од друга страна, бројот на работниците во секторот Рударство и вадење на камен во мај 2023 година, во однос на мај 2022 година, бележи опаѓање од 2.2 %, во секторот Преработувачка индустрија пораст од 1.3 %, а во секторот Снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација опаѓање од 4.0 %.

Според главните индустриски групи, бројот на работниците во индустријата во мај 2023 година, во однос на мај 2022 година, бележи пораст кај Капитални производи за 12.1 %, додека опаѓање бележи кај Енергија за 5.2 %, Интермедијарни производи, освен енергија за 3.1 %, Tрајни производи за широка потрошувачка за 5.8 % и Нетрајни производи за широка потрошувачка за 1.8 %.

Related posts

ЕУ ДОНЕСЕ САНКЦИИ ПОРАДИ НАСИЛСТВО ВРЗ ЖЕНИ

ninja

Мицкоски влегува во Илинденска број 2, вети макотрпна работа

admin

Експлозија во близина на полициска станица во северно Косово

admin

Ковачевски кажува како ќе стигне до двотретинско мнозинство, со или без ВМРО-ДПМНЕ

admin

Коха Диторе: Косово и Северна Македонија не ги исполнија обврските за патот Призрен-Тетово

admin

Тројца загинати во колата што падна во реката Лепенец, реагира Пацоли

admin