13.8 C
Скопје
27 септември, 2023
Inbox7.mk
ВЕСТИЕКОНОМИЈА

Земјоделски производи: Растат цените, паѓа откупот

Цените на земјоделските производи се повисоки во однос на истиот период минатата година, додека откупот паѓа.
Според податоците на Државниот завод за статистика, индексот на цените во земјоделството во јули 2023 година, во
однос на истиот месец од претходната година бележи зголемување од 16.2 %.
Во второто тримесечје од 2023 година, откупот и продажбата на земјоделски производи изнесуваат 3.254.746 илјади денари и во однос на истиот период од претходната година се намалени за 3.4 %. Кај откупот на земјоделски производи од индивидуалните производители е забележано намалување за 2.1 %, а кај продажбата на земјоделски производи од сопствено производство e забележано намалување за 4.5 %. Значително намалување е забелeжано кај млечните производи за 76.7 %, во полјоделството за 22.8 % (особено кај житата) и кај овошјето за 38.2 %, а кај останатите производи е забележано зголемување.

Related posts

Фон ден Лајен ја почнува балканската турнеја утре во Скопје

ninja

ВРИЕ ВО ОГНЕНАТА ГРУПА – „ТРН В ОКО“ ИМ Е АРТАН ГРУБИ

ninja

КОРОНАВИРУСОТ СЕПАК ИЗЛЕГОЛ ОД ЛАБОРАТОРИЈА?

ninja

АКО ВО СОСЕДСТВОТО ВРИЕ, СЕ СЛЕДИ ИЛИ СЕ СПИЕ?

ninja

ДУИ се изјасни за уставните измени

admin

ПОЖАРНИКАРИТЕ БАРААТ ИСТИ БЕНЕФИЦИИ КАКО ПОЛИЦИЈАТА

ninja