9.8 C
Скопје
27 февруари, 2024
Inbox7.mk
ВЕСТИЕКОНОМИЈА

Паѓа градежниот бизнис – за една година изградени 530 станови

Градежниот бизнис паѓа а општините издаваат се помалку градежни одобренија.
Според податоците на Државниот завод за статистика, во јуни 2023 година се издадени 242 одобренија за градење, што е за 12.6 % помалку во однос на истиот месец од претходната година.
Според издадените одобренија за градење, предвидената вредност на објектите изнесува 5 106 868 илјади денари, што е за 38.4 % повеќе во однос на истиот месец од претходната година.
Од вкупниот број издадени одобренија за градење, 115 (47.5 %) се наменети за објекти од високоградба, 66 (27.3 %) за објекти од нискоградба и 61 (25.2 %) за објекти за реконструкција.
Од вкупно 242 објекти, на 117 (48.3 %) како инвеститори се јавуваат физички лица, а на 125 (51.7 %) објекти инвеститори се деловни субјекти.
Во истиот период е предвидена изградба на 530 станови со вкупна корисна површина од 44 252 м2.
Од друга страна, во периодот јануари − јуни 2023 година, вкупната вредност на договорените градежни работи во странство изнесува 198 286 илјади денари, што е за 44.2 % повеќе во споредба со истиот период од претходната година. Во наведениот период, градежната оператива од Република Северна Македонија во странство извршила градежни работи во вкупна вредност од 89 310 илјади денари, што е за 25.5 % повеќе во споредба со истиот период од претходната година.

Related posts

Што се касетните бомби што САД планираат да испратат во Украина? (ВИДЕО)

admin

Мехмети: Да не беа уставните измени, разликите меѓу Груевски и Мицкоски ќе останеа “под маса”

admin

„На гладен стомак не се учи“: Активисти бараат бесплатен оброк за сите ученици во државата

admin

СДСМ и ДУИ со заеднички претседателски кандидат, но дали кандидат – Албанец?

admin

Зошто молитвата на планината Арафат е духовен врв на муслиманските аџии

admin

Илон Маск: Ќе кажам што сакам, а ако последицата од тоа е губење пари, нека биде така

admin