2.8 C
Скопје
30 ноември, 2023
Inbox7.mk
ВЕСТИЕКОНОМИЈАНАСЛОВНА

Колку провизии ви земаат бснките? Сега може да проверите онлајн

Со неколку кликови ќе можете да проверите и да се спореди – Која банка колку ви наплаќа за вадење пари, проверување на сметка, плаќање на режиски трошоци… Некои банки се „поскромни“, но има и такви кои „дерат“ со провизии. Но во помалите градови граѓаните немаат избор – има само по една банка, пишува РСЕ, пренесува Инбокс7.

Народна банка ја објави алатката што се чекаше со месеци и преку која граѓаните ќе може да видат која банка колку наплаќа за услугите што ги нуди. Граѓаните на тој начин ќе може да направат споредба и да одлучат каде им е најисплатливо да платат сметки за комуналии, да отворат денарска или девизна сметка, да користат електронско банкарство, или пак за кредити, картички, трајни налози…

„Не проверувам веќе на банкомат, колку пари имам на сметка, оти и за тоа се наплаќа, два-три пати е бесплатно, после и за тоа земаат пари. Се префрлив на електронско банкарство и таму имаа провизии, ама е поевтино отколку на банкомат. И сметките за комуналии си ги плаќам онлајн, поради пониските провизии“, вели педесетгодишната Весна. Таа ги убедила и нејзините родители – пензионери, сметките да им ги плаќа онлајн за да не плаќаат повисоки провизии.

Весна вели дека пред да оди во банка, сега ќе ѕирне и во новата алатка на Народна банка, за да знае, како што вели, на која врата на чукне, без тоа да ја чини многу.

Но, не сите граѓани имаат можност да избираат на која банка ќе ги користат услугите. Во помалите градови во земјата, неретко се случува да има експозитури на една или две банки, а повозрасните граѓани не користат интернет банкарство.

Алатката на Народна банка произлегува од Законот за платежни услуги и платни системи, кој стапи на сила од почеток на годинава.

Related posts

Невидливиот обвинител – Една година од мандатот на Ислам Абази

admin

СО ПОВИСОКИ КАМАТИ СЕ ВРАЌААТ СТАРИТЕ ДОЛГОВИ

ninja

Секој трет во земјава поседува оружје

admin

Дали Косово ја губи подршката на САД и ЕУ?

admin

По 2.300 години откриен гробот на мистериозната „љубовница“ на Александар Македонски

admin

Даути-Комерц е нов Овластен економски оператор

admin