28.8 C
Скопје
21 јуни, 2024
Inbox7.mk
ВЕСТИЕКОНОМИЈАНАСЛОВНА

Андреас Шиамишис: Трасиран патот за повторно отворање на нафтоводот Солун-Северна Македонија

Сега е трасиран патот за повторно отворање на нафтоводот Солун-Северна Македонија, по цела деценија неактивност, вели за Катимерини извршниот директор на Helleniq Energy, Андреас Шиамишис.

Пред неколку дена, надлежниот регулаторен орган во Северна Македонија ја издаде лиценцата за работа на нафтоводот. “Ова е првиот чекор и е многу важен, бидејќи е првиот позитивен официјален развој по долгогодишни напори и дискусии”, нагласи Шиамишис.

Тој, сепак, појасни дека за да може повторно да се отвори нафтоводот, мора да се решат и други отворени прашања во Северна Македонија, кои се целосно во рацете на властите на соседната земја.

“Нивното уредување и последователно повторното отворање на нафтоводот ќе им понуди големи придобивки на двете страни, а исто така значително ќе придонесе за енергетската безбедност и стабилност во поширокиот балкански регион”, рече шефот на енергетската компанија на атинската листа во интервјуто. со Катимерини.

„Ние сме во Северна Македонија повеќе од 20 години, од кои многу произведоа значителни предизвици со кои требаше да се соочиме“, истакна тој.

Нафтоводот е затворен од 2013 година кога од страна на Хеленик Петролеум оценија дека неговото работење е непрофитабилно. Во исто време, „Хеленик петролеум“ поднесе барање против Скопје за исплата на надоместок, поради непочитување на клаузулата за откуп на енермно пропишани количини на гориво од грчката компанија во периодот 2008-2011 година.

 

Related posts

Торбешите во Уставот, камен на сопнување

admin

Повторно забележан Кинески “метеоролошки” балон

admin

Русија ја нападна Украина

ninja

Лидерите повикуваат да се избегне ескалација по иранскиот напад врз Израел

admin

Владата не може да ги среди цените низ пазарите, секој продава како сака

ninja

„Кафе“ за Орбан, зелено светло за Киев, разочарување за РСМ

admin