10.8 C
Скопје
4 март, 2024
Inbox7.mk
ВЕСТИРЕГИОНРЕПУБЛИКА

Министрите од регионот потпишаа заеднича изјава за борба против корупцијата

Борбата против корупцијата ќе се води со употреба на финансиски истраги, дигитализација и врќање на имотот стекнат преку криминални активности. Текстот на изјавата е усогласен во Скопје, на Регионална конференција за борба против корупцијата, перење пари во Југоисточна Европа

Шефовите на дипломатиите на Северна Македонија, Албанија, Србија, Црна Гора, Босна и Херцеговина попладнево, во рамките на Министерскиот совет на ОБСЕ потпишаа заедничка изјава за борба против корупцијата во Југоисточна Европа.

Потпис на изјавата, чиј текст беше усогласен на 31 октомври во Скопје за време на Регионалната конференцијаза борба против коруцијата и перење пари која ја организираше Северна Македонија како претседавач со ОБСЕ, ставија македонскиот шеф на дипломатијата Бујар Османи, министерот за Европа и надворешни работи на Албанија, Игли Хасани, министерот за надворешни работи на Босна и Херцеговина, Елмедин Конаковиќ, министерот за надворешни работи на Црна Гора, Филип Ивановиќ и вицепремиерот и министер за надворешни работи на Србија, Ивица Дачиќ.

Официјалнито документ содржи десет акциски точки а клучни се зајакнување и користење на дигитални алатки, регионална соработка на ниво на институции и организации во борбата против корупцијата и олеснување на напорите за враќање на имотот стекнат преку криминални активности.

Претседавачот на ОБСЕ и министер за надворешни работи на Северна Македонија смета дека со оваа изјава односно овој документ борбата против корупцијата се подига на повисоко ниво бидејќи токму корупцијата ја загрозува безбедноста и економската благосостојба.

„Заедничката изјава препознава дека корупцијата го ослабнува владеењето на правото, ја разнишува довербата во институциите и ги загрозува социјалниот и економскиот развој и просперитет како и стабилноста и безбедноста. Таа претставува опасност за споделените вредности на ОБСЕ и предизвикува секаков вид на криминални активности Декларацијата ја нагласува нашата решителна и безусловна определба да работиме заедно за спречување, сузбивање, истражување и кривично гонење на корупцијата во Југоисточна Европа“, рече Османи.

Шефот на српската дипломатија, Ивица Дачиќ, нагласи дека и голем број на развиени и богати држави имаат проблем со корупцијата и не би поминале на тест кај ЕУ. /VOA

Related posts

СЕКОЕ ПАТУВАЊЕ, КОЛКУ ДА Е ДОЛГО, ИМА И КРАЈ

admin

Здравството во 2023 – „убиствена“ приказна која ги исели и пациентите

admin

Борел: Курти, за жал, го отфрли компромисот

admin

Анализираат и стручни и нестручни лица! Колку долго ќе трае реконструкцијата на мостот „Беласица“?

admin

Агелер доби награда од Бајден за исклучително лидерство и резултати

admin

ЕУ со нов план за економски раст на Западен Балкан

admin