4.8 C
Скопје
4 март, 2024
Inbox7.mk
ВЕСТИЕКОНОМИЈА

МФ: Издадена 22-та емисија Обврзници за денационализација на износ од 4,5 милиони евра

Министерството за финансии денеска ја издаде 22-та емисија на Обврзници за денационализација на износ од 4,5 милиони евра со кои се опфатени сите правосилни решенија за денационализација во период од 01.01.2022 до 31.12.2022 година со коишто како надомест се даваат обврзници.

Обврзниците за денационализација се хартии од вредност кои гласат на име, во евро валута и се неограничено преносливи. Номиналната вредност на една обврзница е 1 евро, а каматната стапка е 2% годишно. Номиналната вредност и каматата на имателите на обврзници се исплаќа во период од 10 години. Исплатата на каматата и номиналната вредност се врши еднаш во годината, односно на 10 еднакви рати, а за оваа емисија исплатата ќе започне од 1 јуни 2024 година. Имателите на обврзници за денацонализација, исто така , може да ги користат и за отплата на становите во општествена сопственост.  Со обврзниците за денационализација може да се тргува и на секундарниот пазар на Македонската берза.

Република Северна Македонија согласно Законот за издавање на обврзници на Република Македонија за денационализација,  почнувајќи од 2002 година, еднаш годишно врши емисија на обврзници за денационализација, а Владата на Република Северна Македонија со одлука годишно го утврдува износот на обврзниците за денационализација коишто се издаваат.

Државата досега има издадено 21 емисија на Обврзница за денационализација на износ од  391,2 милиони евра. Обврзници за денационализација се издаваат почнувајќи од 2002 година.

Related posts

Растат цените на сите производи и услуги, трошоците за живот зголемени за 13 отсто

admin

Анкета: Екстремно десничарската АфД е втората најсилна партија во Германија

admin

Временска прогноза за наредната недела

admin

Губи ли ДУИ од „Огнените“ и од обвинувањата за корупција?

admin

Албанија може да не ги продолжи преговорите, Грција ја постави првата бариера

admin

Даути-Комерц е нов Овластен економски оператор

admin