2.8 C
Скопје
1 декември, 2023
Inbox7.mk
ВЕСТИКУЛТУРА

Србија купи слика со албански мотиви, ќе биде дел од белградскиот музеј

Српската влада купи за националниот музеј слика од црногорски автор со албански мотиви. Насловното дело „башибузуку“ реализирано од црногорскиот уметник Паја Јовановиќ во 1858 година, белградските власти го купиле на аукција во Лондон за сума од 350 илјади евра.

Парите се дел од српскиот владин фонд за зачувување на културното наследство.

Сликата е со албански мотиви и според биографите на авторот е изработена во Црна Гора и ги отсликува Албанците кои живееле во оваа земја пред неколку векови.

Јовановиќ има и голем број други дела направени во различни градови на Албанија и кои ја отсликуваат Албанија под отоманската окупација.

Белградскиот музеј преку соопштение за медиумите соопшти дека дел од уметничкиот фонд на оваа институција ќе бидат и други дела од српската култура.

Српскиот претседател во интервју за медиумите изјави дека Владата ќе обезбеди фонд од 30 милиони евра за да се купат на аукции дела кои, според него, припаѓаат на српското културно наследство.

„Сакам сите наши артефакти кои беа изнесени од државата да се вратат во Србија, бидејќи тоа го прави независна, сериозна и одговорна држава. Да го вратиме таткото во нашата земја, да платиме колку што можеш и да ги дадеме овие дела на Градскиот музеј, Народниот музеј, Музејот на современа уметност”, изјави тој за ТВ Хепи.

Вучиќ нагласи дека овие предмети и припаѓаат на Србија и на сите нејзини граѓани.

“Ќе ги вратиме во нашата земја, било да се тоа слики, скулптури и се што припаѓа на културното богатство на Република Србија“, нагласи тој.

Related posts

Светот реагира на акциите на Русија кон Украина

ninja

Што е најзначајно во воениот извештај на Пентагон за Кина?

admin

НÈ НАПРАВИВТЕ ГОРДИ СО ПОЖРТВУВАНОСТА

ninja

Проект „филмски студија и технолошки парк“: Заев дал поддршка уште во 2019та, Амбасадата на САД ја следи можната инвестиција

admin

РЕВИЗОРИТЕ УТВРДИЈА НИЗА СЛАБОСТИ ВО РАБОТЕЊЕТО НА ФЗО

ninja

ВИДЕО ВО ЖИВО Мир и демократија наспроти војна и автократија

admin