37.8 C
Скопје
21 јуни, 2024
Inbox7.mk
ВЕСТИЕКОНОМИЈАНАСЛОВНА

ММФ: Над 70 проценти од оние кои ја напуштиле С.Македонија се образовани

Половина од луѓето кои ја напуштаат Северна Македонија се на возраст од 20 до 30 години, што може да има последици за економијата на земјата, покажува најновата студија на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ), пренесува Inbox7.mk.

„Демографската слика на иселеното население покажува дека иселувањето е особено изразено меѓу помлади луѓе на работоспособна возраст, односно лица на возраст од 20-30 години кои сочинуваат речиси 50 проценти од оние што емигрираат. Процентот на мажи и жени кои емигрираат е приближно еднаков и релативно константен низ годините“, се наведува во извештајот.

Стапките на емиграција биле релативно високи и постојани, додека бројките за емиграција се зголемиле по 2010 година, веројатно како резултат на промените во аранжманите за олеснување на визниот режим.

Работните места што иселениците ги работат во ЕУ се во градежништвото и сродните сектори, како и работните места во производството, додека за иселениците жени најчесто се вработени како чистачки и помошници, работници за продажба, услуги и лична нега, здравствени работници и професионалци.

Според извештајот; 52 отсто од оние кои се иселуваат од Северна Македонија има средно образование, 20 проценти високо образование. „…така повеќе од 70 отсто од имигрантите надвор од Северна Македонија имаат најмалку средно образование, што укажува и на „одлив на млади“ и на можен „одлив на мозоци““.

Во последниве години, според извештајот, емиграцијата стана помалку веројатна поради пандемијата Ковид-19 и недостатокот на мобилност низ земјите. Земјите на дестинација за емигрантите од РСМ беа главно Германија, Италија, Словенија, Швајцарија и Австрија.

„Иселувањето има економски трошоци за Северна Македонија. Без разлика дали емиграцијата е „одлив на млади“ или „одлив на мозоци“ или и двете, тоа води до губење на работа, знаење и претприемачки дух. Губење на работа, знаење и дух на претприемништво доведува до губење на потенцијалниот аутпут во економијата, како преку редовните канали на трудот, човечкиот капитал и иновациите, но потенцијално и преку можноста за привлекување странски директни инвестиции и физички капитал“, се наведува во извештајот.

Северна Македонија претрпе голема емиграција бидејќи економската загуба од ова се гледа во недостатокот на економска конвергенција со остатокот од Европската унија во изминатите две децении.

Во извештајот се наведува дека дијаспората е одговорна за голем дел од дознаките што се канализираат во економијата на Северна Македонија, ублажувајќи го губењето на работната сила што има негативни импликации за економијата на Северна Македонија.

„Доколку иселеното население не се врати во Северна Македонија, тоа ќе биде трајна загуба на образована работна сила и трајна загуба за економијата“, се вели во извештајот. „Ова бара политики кои обезбедуваат можности за вработување, дека вештините одговараат на потребите на пазарот на трудот и дека целокупната институционална рамка, како и економската и политичката стабилност, го поддржуваат привлекувањето странски капитални инвестиции и задржувањето на талентирана работна сила. Алтернативните политики може да се фокусираат на поттикнување враќање на дијаспората или интегрирање на странска имиграција во работната сила. Несовпаѓање на вештините помеѓу вештините што се нудат во образовниот систем и оние потребни во пазарот на трудот е проблем кој се повторува во Северна Македонија. За да се реши недостигот на вештини и неусогласеноста, реформата на образовниот систем треба да се фокусира на зголемување на стапката на завршување и квалитетот на средното образование и модернизирање на системот за стручно образование, како и на поголема употреба на вештините за подобрување на активните политики за вработување.пазарот на труд. Литературата ја нагласува важноста на обуката и развојот на вештините. Ваквите програми можат да им помогнат на фирмите да изградат поквалификувана и поприлагодлива работна сила, да ја зголемат нивната конкурентност, да ја задржат работната сила и со тоа да ја поттикнат отпорноста наспроти пореметувањата на работната сила предизвикани од имиграцијата“.

 

Related posts

ДРЖАВАТА НЕ СЕ ГРИЖИ ДОМАЌИНСКИ ЗА СВОЈОТ ИМОТ

ninja

Шолц го суспендира процесот за сертификација на Северен тек 2

ninja

Армијата ќе се поднови со хеликоптери „агуста“ од Италија

admin

Република Српска го стопира одобрувањето за укинување на визниот режим меѓу Босна и Косово

admin

Избори во Северна Македонија: Оствари ли опозицијата недостижна предност пред вториот круг гласање

admin

БИХ: КАНДИДАТСКИ СТАТУС ВО ЕУ КАКО НАГРАДА ЗА НЕРАБОТЕЊЕ

ninja