6.8 C
Скопје
4 март, 2024
Inbox7.mk
ВЕСТИЕКОНОМИЈАНАСЛОВНАРЕГИОНРЕПУБЛИКА

Брегу: Западен Балкан ќе се приклучи на единствениот пазар на Европската унија

Следната фаза за создавање заеднички регионален пазар ќе биде подготвена за одобрување од лидерите на следниот самит на Берлинскиот процес

 

„Идната перспектива на Западен Балкан е да се приклучи на единствениот пазар на Европската унија, а најсигурното средство за да нè доведе до таа цел е вистински и целосно функционален заеднички регионален пазар непречен од регионални спорови. Ќе биде тежок процес и за двете страни, за Европската Унија и за Западен Балкан, а ако сакаме процесот да биде успешен за регионот, јасно е дека оваа година треба да претставиме два паралелни процеси кои меѓусебно ќе се охрабруваат. Првиот е план за пристапување на регионот кон единствениот пазар на Европската унија, додека вториот се однесува на иницирање на втората фаза од Акцискиот план за заеднички регионален пазар“, рече Мајлинда Брегу, Генерален секретар на Советот за регионална соработка (РСС).

Брегу учествуваше на состанокот на лидерите од Западен Балкан што се одржа во понеделник во Скопје под наслов „Западен Балкан и Европската унија“. Домаќин на состанокот посветен на Планот за раст за Западен Балкан беше премиерот на Северна Македонија, Димитар Ковачевски.

Главна тема на оваа средба на високо ниво, на која присуствуваа премиери од Западен Балкан и претставници на партнерски организации, беше Акциониот план за заеднички регионален пазар, чиј координатор е Советот за регионална соработка, како отскочна даска за регионот кон вклучување во единствениот пазар на ЕУ и пристапување во Европската унија, и алатка за обезбедување на економски развој на регионот, што го прави клучен дел од Планот за раст за Западен Балкан.

Новата фаза за создавање заеднички регионален пазар, на кој Советот за регионална соработка веќе почна да работи, ги подразбира четирите слободи на единствениот пазар на ЕУ и ќе биде придружена со јасни стратешки цели насочени главно кон зајакнување на човечкиот капитал во областите. како што се образованието, иновациите, дигитализацијата, мобилноста, миграцијата, заминувањето на квалификувана работна сила, економското зајакнување на жените и зелената агенда.

„Втората фаза од заедничкиот регионален пазар ќе биде посложена бидејќи економската структура на регионот се промени за време и по пандемијата. Вештините во регионот треба да се модернизираат, да се зголемат и освежат. Затоа, новиот Акционен план за заедничкиот регионален пазар што го подготвуваме ќе биде поразновиден и ќе биде подготвен за одобрување од лидерите од Западен Балкан на следниот самит на Берлинскиот процес“, заклучи Брегу.

Покрај Советот за регионална соработка, на состанокот присуствуваа и претставници од други партнерски организации како Европската комисија, Соединетите Американски Држави, ЦЕФТА, Коморскиот инвестициски форум на Западен Балкан, Европската банка за обнова и развој , Европската инвестициска банка, Светската банка, УСАИД, Фондацијата Отворено општество и Атлантскиот совет.

Related posts

Извештај на ОН: Бугарија да ги гарантира правата на македонското малцинство

admin

НАТО се подготвува за напад од Русија, започнува најголемата воена вежба

admin

„На гладен стомак не се учи“: Активисти бараат бесплатен оброк за сите ученици во државата

admin

Остин до Кина: Не бараме конфронтација, но нема да се воздржуваме пред силеџиството

admin

Брајб-Гејт: Вотергејт на Бајден?

admin

СКОПЈЕ И СОФИЈА БЛИСКУ ДО ДОГОВОР – ЗА ДВЕ ГОДИНИ ЌЕ СЕ ИЗМЕНИ УСТАВОТ!?

ninja