8.8 C
Скопје
24 април, 2024
Inbox7.mk
ИНТЕРВЈУНАСЛОВНА

Демири: Во предизборие нема промени во здравствениот систем

Новиот министер за здравство, Илир Демири посочува дека до изборот на нова влада ќе работи исклучиво за непречено функционирање на здравствениот систем. Ако постизборно ја добие довербата да продолжи да раководи со министерството, вели дека ќе понуди јасна програма и визија за здравството и Клиничкиот центар.

 

Последен случај кој предизвика лавини реакции во јавноста е одбиената рехабилитација на Леонид Индов во странство. Но, има и други такви случаи. Би ве прашал за ваш личен став како човек, но и како министер – што мислите за овој начин на кој се одбиваат граѓаните и дали како министерство ќе иницирате измени во тие закони и правилници?

Демири: Не би се согласил со поставеното прашање за одбивање. Се работи за пациент кој има сериозна мака и семејство кое се наоѓа во многу неповолна позиција. Но, повредите кои се случени кај детето се објаснети многу убаво и на семејството. Ние како министерство и ФЗОМ не можеме да постапуваме по наши желби. Има јасно дефинирани законски одредби како се постапува и кои пациенти се упатуваат за лекување во странство. Тука во овој случај како забелешка, има една некоординација меѓу Министерство за здравство, Фондот за здравство и центарот кој дава услуги за транспорт со хеликоптер. Сега сме дојдени во една позиција кога треба разумно да се донесе одлука. Секој еден граѓанин на Македонија има поддршка од министерството и Фондот за лекување. Бидејќи пациентот веќе е испратен, а јас сум нов како министер и немам доволно информации што се случувало претходно, ќе побараме да се постапува законски и ќе побараме од Австрија да достави документација за начинот на лекување и што се случува таму со детето. Дали се работи за рехабилитација или за третман. Доколку се работи за третман, се разбира дека државата на секој еден граѓанин нуди да с елекува каде е подобро за него.

Целото интервју е достапно ТУКА

Related posts

ЕК бара да се зајакне улогата на Собранието

admin

Стоилковски до Османи: Земи креда и со големи букви напиши – УСТАВНИ ИЗМЕНИ ПОД БУГАРСКИ ДИКТАТ НЕМА ДА ИМА

admin

По измените на Кривичниот законик реагира САД: Мора да покажете резултати

admin

Агелер: Тоа прашање е за професорот Мицкоски, не можам јас да одговарам место него

admin

Видео од Украина се користи за да се прикаже употреба на фосфорни бомби во Газа, во „игра“ и видео од игри

admin

Власта со Буџетот ветува повисоки плати, синдикатите гледаат кратење

admin