36.8 C
Скопје
19 јули, 2024
Inbox7.mk
ВЕСТИНАСЛОВНАРЕПУБЛИКАСВЕТ

ЕУ усвои значаен документ – се подготвува за проширување

Европската комисијата (ЕК) го усвои вчера документ за реформи пред проширувањето и прегледи на политиките, пренесува Инбокс7.

Овој документ придонесува за тековниот процес на дискусија за внатрешните реформи што ЕУ ќе треба да ги направи за да се подготви за проширена Унија. “Ги разгледува импликациите на една поголема ЕУ во четири главни области – вредности, политики, буџет и управување – што ја поставува основата за прегледите на политиката пред проширувањето објавени од претседателката фон дер Лајен во нејзиното обраќање за состојбата на Унијата во 2023 година”, соопшти Комисијата.

ЕУ мора да се продлабочува додека се шири

“Мора да почнеме да се подготвуваме денес за Унијата на утре и да го користиме проширувањето како катализатор за напредок. Цела Европа доби од проширувањето. Тоа ја направи ЕУ најголемиот интегриран пазар во светот. Тој ги отвори трговските и финансиските текови, а со тоа придонесе за економскиот раст во ЕУ и во земјите што пристапуваат, и ја зајакна тежината на ЕУ во глобалните работи”, велат во Брисел.

Иако претходно беа неопходни реформи, со проширувањето тие стануваат незаменливи.

Подготовка за поголема Унија

Проширувањето е во сопствен стратешки интерес на Унијата. Иако постојат предизвици, придобивките од добро управуваниот процес на проширување опфаќаат различни области: геополитички, економски, еколошки, социјални и демократски. “ЕУ успешно управуваше со претходните проширувања, со прилагодување на политиките на ЕУ пред пристапувањето, обезбедување ригорозен процес на пристапување, насочена помош и – каде што е потребно – транзиции”, се вели во изјавата на ЕК.

За да се материјализираат овие придобивки, Брисел вели и ЕУ и земјите аспиранти за членство мора да бидат добро подготвени, а процесот на пристапување мора да остане заснован на заслуги.

“Ова бара целосна и одржлива политичка посветеност и ангажман, пред сè од земјите од проширувањето, но и од самата ЕУ. Со искористување на лекциите научени од претходните проширувања и дополнително подобрување на нашите политики на 27 години, стануваме подобро подготвени за поголема Унија. Имено, постепената интеграција стана важен елемент во подготовката на земјите за проширување многу пред пристапувањето”, се вели во соопштението.

 

 

 

 

Создавање услови за социјална, економска и територијална конвергенција: Членството во ЕУ носи опипливи придобивки за економијата, како што се пониски трансакциски трошоци, зголемени инвестиции, интрарегионална трговија, економски раст и посилни социјални права. Тој, исто така, обезбедува пристап до поголеми и поразновидни финансиски пазари, а со тоа ги намалува финансиските трошоци и обезбедува на потрошувачите поголем избор и пониски цени. За да се одговори на предизвиците поврзани со управувањето со политиките за економска, социјална и територијална конвергенција во рамките на поширока група земји-членки, прегледите на политиките треба да се одразат на затворање на празнините во законодавството и спроведувањето, меѓу другото.

Поголемата Европска унија, според Брисел, има значаен политички и економски потенцијал. “Максимизирањето на овие можности ќе зависи од нашата способност да ги идентификуваме, дефинираме и предвидиме областите за подобрување и да поставиме јасна стратегија за тоа како да напредуваме на паралелните патеки на проширувањето и реформите на ЕУ.”

Денешниот документ ја започнува работата на длабинските прегледи на политиките, објавени од претседателката фон дер Лајен во нејзиното обраќање за состојбата на Унијата во 2023 година.

Комисијата најавува дека ќе ги спроведе овие прегледи на почетокот на 2025 година. Прегледите може да имаат различни форми во зависност од секторите и ќе имаат корист од придонесот на засегнатите страни за специфичните влијанија на една поголема Унија врз поединечните политики. Во зависност од исходот од прегледите, суштинските предлози за реформи во одделни сектори, вклучително и подготовката на предлогот на Комисијата за следниот долгорочен буџет, тогаш би можеле да бидат втор чекор во овој процес.

Related posts

Кабинет на Ковачевски: За осуда е неинтонирањето на македонската химна и истакнување недржавни знамиња

admin

Саманта Пауер: Руската инвазија на Украина влијае на светската безбедност на храната

ninja

Ѓорчев: Ќе направиме влада без СДСМ и ДУИ

admin

Колку провизии ви земаат бснките? Сега може да проверите онлајн

admin

Ердоган разговарал со Вучиќ и Курти

admin

НЕПРИФАТЛИВО ИНСТАЛИРАЊЕ НА ТУЃ ПРОБЛЕМ НА МАКЕДОНСКО ТЛО

ninja