20.8 C
Скопје
16 јули, 2024
Inbox7.mk
АНАЛИЗА

БЛАГОДАРЕНИЕ НА ЛУЃЕТО СО ВИЗИЈА ДЕНЕС СМЕ БЕЗБЕДНИ ВО НАТО

Сега Северна Македонија може да се земе како пример од другите земји дека ако има волја и желба, работите можат да одат добро.

Пишува: Агрон Демири

Пред неколку години нашата земја беше во ситуација која никој не ја посакуваше, а најлошо од сè беше што се чинеше дека е крајот. Претходниот режим создаде скршен и заробен систем. Беше контролирана слободата на медиумите и изразувањето и се создаде атмосфера на страв и несигурност.
Ако застанам да зборувам за тоа мрачно време на нашата земја, ќе ми треба време да пишувам и можеби ќе вратам лоши спомени за сите граѓани, а особено за албанскиот дел.

Но, ќе завршам со тоа. Ќе почнам да зборувам за историјата зад груевизмот и навака. За владата на вредности. Граѓанската влада. Ќе зборувам за пожртвуваноста на некои луѓе кои дадоа се за да донесат нов живот во земјата. европски и евроатлантски дух.

Најдоброто нешто што се случи од 2017 година беше мотивот на нашиот поранешен премиер Зоран Заев, да создаде систем на вредности и демократија, кој го вклучуваше концептот општество за сите. Граѓаните веќе почнаа да ја чувствуваат промената и беа слободни да го кажат своето мислење и да живеат без страв и паника за какво зло може да донесе иднината.

Една од другите големи промени кои почнаа да се чувствуваат беше безбедноста на нашата држава, стабилноста што се создаде во доверба во безбедносните институции. И сето тоа би имало смисла кога нашата земја ќе стане дел од НАТО. Сето ова благодарение на луѓето кои имаа јасна визија каде сакаат да ја видат нашата држава, Северна Македонија.

Можеби некој ќе праша дали е направено доволно и дали може да се направи повеќе? Без прашање, одговорот е ДА. Тоа може да се направи уште повеќе и подобро. Но, најважно е што некој го започна и даде извонреден придонес, за денес, да не зборуваме за наш влез во НАТО, да не зборуваме за тепање студенти, да не зборуваме за меѓуетнички проблеми, како и со соседните земји, но веќе да бидеме дел од НАТО и да почнавме со разговори за членство во Европската унија, се надевам членство што е можно поскоро.

Но како?

Да работиме напорно сите заедно, мобилизирани и обединети како и да не заборавиме на личноста која работи заедно со сите граѓани деноноќно, месеци и години да бидеме таму каде што сме!

Сега Северна Македонија може да се земе како пример од другите земји дека ако има волја и желба, работите можат да одат добро.

Нека е благословена Новата 2023 година, исполнета со предизвици и работа за општеството воопшто!

Related posts

УСТАВНИ ИЗМЕНИ И АЛБАНСКИОТ ЈАЗИК

admin

Јама или јамка

admin

КАДЕ СЕ КРИЈАТ РУСКИТЕ ШПИОНИ ВО МАКЕДОНИЈА?

admin

Tик ток, опасна мрежа или немоќ на системот да едуцира

admin

Осигурителната полиса на НАТО не важи за луѓето што решиле самите да си ја запалат куќата

admin

АМЕРИКАНСКИ ЛЕКЦИИ ЗА ИДНИТЕ МАКЕДОНСКИ ИЗБОРИ

admin