20.8 C
Скопје
27 септември, 2023
Inbox7.mk
ВЕСТИЕКОНОМИЈАНАСЛОВНА

Зошто инфлацијата во Западен Балкан е повисока отколку во ЕУ и САД?

Месечните стапки на раст на инфлацијата во Соединетите Американски Држави и во Европската Унија јасно укажуваат на нејзино смирување, но не и на Западен Балкан. Очигледно е дека, покрај надворешните шокови, делуваат и внатрешни фактори, како и индивидуалните карактеристики на овие економии кои веќе имаат вкоренето искуство со висока инфлација, наведуваат Миладин Ковачевиќ и Катарина Станчиќ во анализата „Специфични причини за јазот меѓу инфлацијата во Еврозоната и Западен Балкан“ во публикацијата „Месечни анализи и трендови“, пренесува Политика рс.

Во 2022 година просечната инфлација во САД изнесувала осум, а во ЕУ 8,4. Во земјите од Западен Балкан, тој се движеше од 6,7 во Албанија до 14 проценти во Босна и Херцеговина, додека во Србија, Северна Македонија и Црна Гора достигна 11,9, 12,6 и 13 проценти, соодветно. Слични стапки на раст на цените – повисоки од просекот во ЕУ – беа забележани и во растечките економии на ЕУ (Бугарија, Хрватска, Унгарија, Полска и Романија). Овој инфлаторен бран, кој започна во 2021 година, во сите земји беше предизвикан од растот на цените на храната и енергијата, прекините во синџирите на снабдување и, воопшто, закрепнувањето на побарувачката по епидемијата.

Но, зошто постои таков јаз меѓу одредени земји од Западен Балкан и ЕУ? Учеството на храната во инфлацијата во земјите од Западен Балкан е во просек околу 42 отсто, додека во ЕУ е околу 20 отсто и во САД 13,5 отсто. Високиот удел во расходите за храна е карактеристика на земјите со низок животен стандард, додека во напредните економии, расходите за услуги имаат поголем и доминантен удел во потрошувачката кошница. Учеството на енергетските производи е слично во Западен Балкан и во ЕУ и во просек изнесува околу 16 проценти.

Истовремено, во последните две години Западен Балкан бележи значително поголем пораст на цените на храната отколку во ЕУ и помал пораст на цените на енергенсите отколку во ЕУ.

Related posts

Малку се, многу се, но битно е за што ќе се троши финансиската помош од ЕУ

ninja

Сенатори загрижени за состојбата на Косово, бараат оваа прашање да биде приоритет

admin

„РЕФОРМИ“: Власта со една рака затвора институции, со двете отвора нови

admin

Слободно договарање наместо обемна регулатива: Работата од дома сè поатрактивна, но државата да внимава на правото на избор

admin

Радев ги почна консултациите за мандатар за нова влада во Бугарија

ninja

ИСЛАМ АБАЗИ ЌЕ ЈА НАСЛЕДИ ВИЛМА РУСКОВСКА ВО ОБВИНИТЕЛСТВОТО

ninja

Leave a Comment