16.8 C
Скопје
22 мај, 2024
Inbox7.mk
ВЕСТИНАСЛОВНАСВЕТ

Холандија, Грција, Австрија и Ирска со највисока смртност во ЕУ

Во март 2023 година, смртноста во ЕУ незначително се зголеми во однос на претходниот месец и изнесуваше +0,3% во однос на просечната основа, пишува Инбокс7. Како основа за споредба е земен просечниот број на умрени лица за истиот месец во периодот 2016-2019 година.

Овој пораст на морталитетот следи по позитивните движења од февруари, кога за прв пат од истиот месец во 2020 година (периодот пред пандемијата COVID-19), немаше вишок смртност во цела ЕУ, при што индикаторот падна на -2%. .

Стапката на вишок смртност беше речиси 7% во март 2022 година (30.000 смртни случаи над просекот), 11% во март 2021 година (33.000 смртни случаи над просекот) и 14% во март 2020 година (47.500 смртни случаи над просекот).

Оваа информација доаѓа од податоците за вишокот на смртност, односно над просекот за 2016-2019 година, објавени од Еуростат, врз основа на збирката на неделни податоци за смртност.

Во март 2023 година, 16 земји на ЕУ не забележаа вишок смртни случаи. Меѓу нив, Латвија (-14%), Романија (-13%) и Бугарија (-10%) забележаа смртност пониска од просечната.

Меѓу земјите кои забележаа вишок смртни случаи се Холандија (+12% над националниот месечен просек за 2016-19) и Грција (+10%), потоа Ирска и Австрија (двете +9%), Кипар (+8%) , Шпанија и Малта (и двете +6%), Португалија и Германија (двете +4%) и Данска (+1%).

Врвот на смртни случаи над просекот во ЕУ е забележан за време на пандемијата COVID-19, во април 2020 година (+25%), ноември 2020 година (+40%), април 2021 година (+21%) и ноември 2021 година (+27%).

 

Related posts

Хенри Кисинџер објаснува како да се избегне третата светска војна

admin

ОПОЗИЦИЈАТА БАРА ОСТАВКА ОД СПАСОВСКИ ПО ВЧЕРАШНОТО УБИСТВО ВО КАФУЛЕ ВО СТАРАТА ЧАРШИЈА

ninja

Бројот на бегалци од Украина достигна 368.000, објавија ОН

ninja

ДЕЦАТА НА ФУНКЦИОНЕРИТЕ – ТРН ВО ОКО ЗА ЈАВНОСТА

ninja

Законите за Коридорот 8 и 10д во Собрание, опозицијата вели дека се озаконува криминалот

admin

Се приближува крајот на скринингот, сеуште не се наѕира договор за уставните измени

admin