16.8 C
Скопје
22 мај, 2024
Inbox7.mk
ВЕСТИНАСЛОВНАРЕПУБЛИКА

Алиу: Ќе дигитализираме 150 услуги, вака ќе се намали корупцијата

Дигитализацијата и подобрувањето на квалитетот на услугите е наш главен приоритет, истакна министерот за информатичко општество и администрација (МИOА) Азир Алиу, кој денеска учествуваше на аудиториумот организиран од Балканскиот институт за регионална соработка (БИРЦ) на тема: „Македонија Северна – денес и утре“, што се одржа во просториите на Универзитетот на Југоисточна Европа во Тетово.

За време на овој настан Алиу изјави дека министерството што го предводи се раководи во три главни столба, почнувајќи од инфраструктурата и ИТ, каде што покриваат сè, и во однос на инфраструктурата и услугите и дигитализацијата. Потоа, вториот столб е јавната администрација каде што се водат и креираат политики за државната администрација, како и третиот столб се медиумите. Министерот нагласи дека во моментов Министерството за образование има многу обврски и предизвици, кои ќе треба да ги исполни во краток временски период.

„Од овој аспект, министерството има многу обврски и предизвици кои ќе треба да ги исполни во овој период, односно кога сме на скрининг делот, а едно од поглавјата, кое е десеттото поглавје, е директно поврзано на ова. Годинава имаме предизвик да креираме два закони поврзани со медиумите. Првиот закон е законот за аудио и аудио-визуелни медиуми, кои се во согласност со европските директиви. Додека вториот дел е законот за медиуми кој ги опфаќа социјалните мрежи, тик-ток итн. Запомнете дека првиот закон кој се однесува на аудио и аудио-визуелни медиуми е во Собранието со забрзана постапка и веруваме дека ќе биде готов до крајот на јуни“, нагласи Алиу.

Алиу, меѓу другото, разговараше и за проблемите во јавната администрација, за што рече дека се подготвуваат три закони кои ќе го подобрат квалитетот на услугите кон граѓаните.

„По однос на овој проблем во моментов финализираме три закони кои се однесуваат на јавната администрација. Имаме закон за високa раководна служба во администрацијата, така што директор во институција нема да може да се именува само затоа што е дел од политичка партија, туку ќе мора да помине низ структура на филтри и индикатори кои ќе мора комплетен, да стане менаџер на која било институција. Морам да кажам дека овој закон е во фаза на доработка и чекаме уште некое време да се изгласа во Собранието и да биде активен. Вториот закон е законот за оптимизација и функционализација на јавната администрација, каде што работиме со експерти однадвор и од внатре, за функционална анализа на институциите бидејќи има многу институции, околу 1016 институции, 60 проценти се на локално ниво додека 40 проценти на централно ниво“, рече Алиу.

Запрашан за бројот на сегашни административци во јавната администрација, Алиу рече дека бројката на државно ниво продолжува да биде некаде околу 129 илјади вработени.

„Потенцирам дека од 129.000 административци, 60 отсто се на локално ниво, додека 40 отсто се на централно ниво. Значи, училиштата се дел од ова, со нас ги имаме и точните бројки на ниво на ресори, како е организирана државната администрација. Повторувам, клучниот момент е функционалноста и креирањето на администраторскиот профил како што треба. Значи, бројките велат дека од 1354 институции што ги имаме на државно ниво, некаде околу 60,7 отсто се на локално ниво, односно општините како и институциите во рамките на општините, додека 39,3 отсто се на централно ниво. Значи, оттука имаме 553 институции поврзани со основното, средното и универзитетското образование, 111 институции поврзани со здравството, 121 институција поврзани со културата, 117 институции со правда и давање на овие услуги, 113 институции на ниво на општински услуги, 125 институции со социјални услуги, локални служби од кои дел се 81 општина, така што ова е глобалната структура и институции што ги има нашето министерство“, рече Алиу.

Министерот Алиу меѓу другото се осврна и на делот на корупцијата. Тој рече дека преку дигитализација на услугите ќе ја намалиме корупцијата.

„Преку дигитализацијата граѓаните го превидуваат човечкиот фактор како и злоупотребите кои можат да се направат во јавниот сектор. Значи, администраторот се чувствува моќен во однос на давање услуги, тоа е кога дава услуга рачно, а тука постои можност за злоупотреба. Додека низ процесот на дигитализација го занемарувате факторот „администратор“ кој може да ве задржи долго време за таа услуга“, рече Алиу.

Понатаму, министерот нагласи дека до крајот на оваа година Министерството за информатичко општество и администрација планира да дигитализира 150 нови услуги, од понеделник со три дигитализирани услуги.

Потсетуваме дека дел од овој аудиториум беа и студенти на УЈИЕ.

 

#демократски_институции #institucione_demokratike #democratic_institutions #CivicaMobilitas

Related posts

ИЗДАДЕНА ДЕВЕТТА ЕВРООБВРЗНИЦА ОД 600 МИЛИОНИ ЕВРА ЗА ОТПЛАТА НА СТАРИ ДОЛГОВИ

ninja

Премиерот Џафери во Приштина, но не по покана на Курти

admin

Османи: Одлуката на ВМРО-ДПМНЕ е лоша и непромислена

admin

БОРЕЛ ОЧЕКУВА НАЦИОНАЛНО ЕДИНСТВО ЗА УСТАВНИТЕ ИЗМЕНИ

ninja

Границата меѓу државата и партијата „тенка“ во изборите

admin

Приведени три крадци од Куманово

admin